Акценти
Начало / Общество / Отварят вратите на Военновъздушната база в Долна Митрополия

Отварят вратите на Военновъздушната база в Долна Митрополия

Ден на отворени врати за обществеността ще се проведе във Военновъздушна учебна база “Георги Бенковски” Долна Митрополия. Инициативата ще е на 16 октомври и е по случай празника на авиацията и военновъздушните сили и 100 години от първият боен полет на българската авиация, съобщават от пресцентъра на базата.

Първият боен полет е извършен на 16 октомври 1912 год. от пилотите поручик Радул Милков и поручик Продан Таракчиев с биплан “Албатрос”. Двамата излитат и летят над крепостта Одрин, разкриват резервите на турците и хвърлят над важния военен обект гара Караагач две ръчни гранати. Психологическият ефект е извънредно голям.

Освен разузнаването на силите на противника, е осъществено и първото в света бомбардиране от въздуха в истинска бойна фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като бойно нападателно средство. На 16 октомври 1912 год. самолетът става войник и затова той е приет за празник на Българските ВВС.

Планираните мероприятия в района на ВВУБ “Георги Бенковски”, посветени на празника, ще започнат с тържествен строй в 10.00 часа, след което ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите летци. В 10.40 часа любопитните могат да разгледат музея на базата.

За 11.00 часа е насрочен показ на авиационна, самолетообслужваща и специална техника. Гостите на база ще могат да видят самолет Pilatus PC – 9M, самолет L – 39 ZA, самолетите МиГ – 21 и МиГ – 23 и др.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...