Акценти
Начало / Общество / Семейство от София дари хранителни продукти на хора в нужда от Гулянци

Семейство от София дари хранителни продукти на хора в нужда от Гулянци

На 11 юни Бояна и Милан Иванови от София посетиха Гулянци и зарадваха с хранителни продукти от първа необходимост 15 семейства в нужда. Това е една от многобройните дарителски акции, които младото семейство организира в цялата страна.

Всичко започва в разгара на пандемията от COVID-19. „В първите дни на извънредното положение си дадохме сметка колко е трудно за възрастните хора да се справят сами в ситуацията.” – споделя Бояна – „Затова решихме да закупим хранителни продукти и да ги дарим на възрастните хора от нашия блок.” Милан допълва: „Те са толкова мили, жизнени, позитивни, прекрасни хора. Искахме да ги зарадваме в трудното положение и да им покажем, че ни е грижа за тях.” В последствие Бояна и Милан споделили с приятели и близки и ги приканили да направят същото за свои възрастни съседи, познати, които са изпаднали в затруднение заради ситуацията.

Създали фейсбук групата „Само за хора с големи сърца”, за да споделят в нея инициативите, да вдъхват вяра и надежда на хората и да разширят кръга на подпомогнатите. Само за два месеца групата набира популярност, хиляди се вдъхновяват от доброто и се включват като дарители. Всеки помага според възможностите си – с хранителни продукти, с дрехи, с материали и мебелировка, със средства, транспорт и други необходими неща. „Безкрайно благодарни сме на прекрасните хора с големи сърца, които ни гласуват доверие и избраха чрез нас тяхното добро да стигне до тези, които имат нужда. Те отделят от личните си средства, енергия и време в името на другите. Те са нашият двигател и вдъхновение!” – развълнувано споделят Бояна и Милан.

За изминалите дни са  стигнали до над 150 домакинства и са се срещнали с много тежки човешки съдби, повлияни от пандемията, а и не само. Тези срещи са ги трогнали и натъжили, но в същото време споделят, че благодарение на акциите са открили колко добри и честни хора има, колко са устойчиви на бедите и как съумяват да  запазят позитивизма и честността си. „Вдъхновяващите примери са много. Помогнахме на една майка с бебето ѝ, която пристигна от Англия, но заради извънредното положение не успя да се върне. Бяха останали съвсем сами с детето, само с покрив над главата си, но без достатъчно храна и други неща от първа необходимост. Когато всичко се нареди за тях, майката от своя страна стана дарител при нас.” – разказва Бояна и допълва: „Помогнахме на един мъж от Банско, останал без работа, да се прибере в родното си място. Веднага като си стъпи на крака човекът върна помощта.”

Разговорът с Бояна и Милан продължава през цялото ни пътуване от адрес на адрес из Гулянци. Във всеки дом, в който влизат те даряват много повече от хранителни продукти, даряват блага дума и усмивка, даряват надежда, че доброто го има – безкористно, спонтанно и чистосърдечно, заразно и вдъхновяващо!

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...