Акценти
Начало / Култура / Отново отбелязваме заедно Сирни Заговезни и Масленица

Отново отбелязваме заедно Сирни Заговезни и Масленица

Тази година българският обичай Сирни Заговезни и руският Масленица отново ще бъдат отбелязани заедно.  Това ще се случи на 1 март от 11 часа в двора на Регионалния исторически музей в Плевен. Организатори на общото веселие по повод двата християнски празника са Община Плевен и Дружеството на рускоговорящите „Възход”.

Ще бъдат показани обичаите, характерни за двата празника, които имат много общи черти. Участие ще вземат ДЮФА „Нашенчета” при Центъра за работа с деца и Дружество на рускоговорящите „Възход“ – Плевен.

За българския празник Сирни Заговезни е характерно искането на прошка, хамкането с бяла халва или сварено яйце и прескачането на огньове за здраве. Това е последният празник с големи веселби преди дългия великденски пост.

Масленица е празник, с който се изпраща зимата. По време на празника се организират весели игри, пекат се блини – вид палачинки, защото това печиво много напомня на слънцето.Накрая се разпалва огън и се изгаря Масленицата – кукла, която се прави от слама и символизира зимата.Преди да бъде запалена куклата, всеки може да сложи в джоба на дрехата й листче с написано нещото, което иска да остане в отминаващата зима.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...