Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Отлъченият от групата на ГЕРБ Борислав Илиев депозира молба за напускане на партията

Отлъченият от групата на ГЕРБ Борислав Илиев депозира молба за напускане на партията

Общинският съветник Борислав Илиев, който беше изключен от групата на общинските съветници на ГЕРБ в местния парламент в Плевен, днес ще депозира молба за напускане на партията. Това съобщи пред плевенски журналисти отлъченият Илиев. Той беше отстранен от групата, след като на последното заседение на Общинския съвет, провело се на 30 юли, не се подчини на общата воля и гласува със „за” предложението за изслушване на двамата архитекти, автори на проекта за реконструкция на централния площад в Плевен.

На пресконференция в клуба на БТА в Плевен той представи своята гледна точка за събитията, довели до изключването му от групата и до подаването му на молба за напускане на ГЕРБ. Какво означава спазване на партийната дисциплина и къде е границата между обществения интерес и партийната повеля, кога тя  става по-важна от добруването и благоденствието на хората, които  пряко са те избрали на дадена обществена позиция, са въпросите, които младият политик зададе публично. И не се съгласи с направените от доскорошните му съпартийци квалификации, че темата за централния градски площад е тема за „ланшния сняг и чесане на езиците”.

Темата за реконструкцията на площада е толкова важна за обществото, че отива много над дребнавите политически игри и лични интереси на отделни лица, категоричен е Илиев. Той определи случилото се в местния парламент при дебата на темата  като „политическо фиаско”, а отлъчването му от групата на ГЕРБ като „другарски съд”.

„Вярвам, че съдбата на площада в град Плевен – един от най-значимите обекти в нашия град, ще продължи да бъде гореща тема за гражданите на Плевен и след изборите”, изрази увереност Борислав Илиев.

Той сподели, че в групата общински съветници на ГЕРБ е имало заповедническо налагане как да се гласува по определени въпроси. „Налагаше се да избирам между собствената си съвест и лоялността към групата. Всеки опит за изказване на лично мнение беше порицаван, нямаше дискусия.Липсваше обоснован отговор и конструктивен диалог”, посочи Илиев и допълни, че ако не се натисне правилният бутон, следват лични нападки и обвинения, че не се милее за града.

30-годишният Борислав Илиев припомни, че има активна гражданска позиция още от 21-годишна възраст. Той е сред първите, подал молба за включване в ГЕРБ, още през 2006 г. и то в София, защото в Плевен все още няма структури на организацията. Смята, че ще продължи да се занимава обществена деност, но още не е решил точно как. В края на пресконференцията той отправи апел към плевенчани да не позволяват Плевен да бъде обречена кауза.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...