Акценти
Начало / Крими / Обновеният арест в Затвора в Плевен влиза в експлоатация официално утре (снимки)

Обновеният арест в Затвора в Плевен влиза в експлоатация официално утре (снимки)

От утре реновираният арест в Затвора в Плевен започва официално да функционира. Това стана възможно след като днес на неговото откриване директорът на Затвора Иван Петков получи заповед от зам.-министърът на правоъдието, с което арестът влиза официално в експлоатация. Ремонтът струва общо 26 000 лева, които са само за строителни материали, тъй като затворниците са извършили ремонтните дейности. До края на годината се очаква да бъдат ремонтирани и другите два етажа на Затвора, като дейности вече са започнали на втория етаж, съобщи директорът на институцията.
На освещаването на реновираните помещения присъстваха зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ Свилен Цветанов, директорът на затвора в Плевен Иван Петков, областният управител на Плевен Ралица Добрева, председателят на Общински съвет – Плевен Дарин Ангелов и магистрати.
„Изказвам своите адмирации на директора на Затвора Иван Петков и всички ангажирани с този проект за това, което са успели да направят. Винаги, когато има професионализъм, има желание и са отпуснати малко средства, резултатите не закъсняват. Това е пътят, по който могат да се случат много положителни неща в системата не само за подобряване на условията на живот на арестанти и осъдени, а като цяло”, заяви зам.-министър Янкулов след освещаването на ареста. „Това, че в такива кратки срокове – за по-малко от два месеца и половина, бе реализирано всичко това и то в условията на недостатък на средства, показва само, че това е посоката, в която трябва да върви системата”, допълни от своя страна началникът на ГДИН Свилен Цветанов.
Официалните гости имаха възможност да разгледат ремонтираната част, както и тази, на която ще се извърши реновиране тепърва. Фитнес зала, кабинет по занимания и библиотека са само част от екстрите, които ще са на разположение на лишените от свобода. В двора на Затвора е обособен и кът, в който затворниците отглеждат гугутки, които според психолози действат положително за разтоварването на стреса.
След преобразуването на част от помещенията в Плевенския затвор в арестни, капацитетът на новите 8 килии е за максимум 50 лица, задържани под стража. Предвидени са отделни килии за жени и за непълнолетни. За преоборудването на новите арестни помещения е използван изцяло трудът на лишени от свобода от затвора в Плевен. Ремонтните дейности са осъществени в рамките на строителни курсове за придобиване на професионална квалификация, реализиращи се в затвора по линия на Норвежкия финансов механизъм по проект „Нова възможност за активна адаптация в обществото”.

Следваща Предишна
фитнес затвор Плевен
фитнес затвор Плевен
ремонтиран затвор Плевен

кабинет по занимания затвор Плевен
 ремонтиран затвор Плевен
тоалетна затвор Плевен

освещаване затвор Плевен
гугутки затвор Плевен

гугутки затвор Плевен
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...