Акценти
Начало / Общество / Младеж от Гулянци с отличие „Кавалер на златното сърце”

Младеж от Гулянци с отличие „Кавалер на златното сърце”

На 15 февруари кметът на община Гулянци Лъчезар Яков награди 18-годишния Николай Предов, който преди дни намери и върна на притежателката им лични документи и пари. За достойната постъпка момчето бе отличено с почетна значка на Община Гулянци, която се връчва за принос и заслуги и скромна награда. Николай беше удостоен и  с отличителния знак на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните „Кавалер на златното сърце”. Тъй като е запален футболист, Николай Предов получи и подарък – спортните обувки на легендата на испанския футбол и световен шампион – Давид Виа, предоставени от връстница на Ники, впечатлена от  постъпката му.

При награждаването кметът на общината поздрави Николай и подчерта, че е проявил високо гражданско съзнание и е добър пример за подражание не само на малките, но и на възрастните. Лъчезар Яков пожела успех на младия човек и го увери, че винаги може да разчита на съдействието и подкрепата на Община Гулянци.

След награждаването Николай сподели, че е много развълнуван от вниманието, но не го е очаквал. Дори се чувства неудобно от това, защото според него човек прави добро не за да го афишира, а за да бъде полезен за другите. Според него светът ще е много по-хубаво място, ако в ежедневието си сме по-съпричастни и състрадателни. „В онзи ден изобщо не се замислих…Видях найлонова торбичка на улицата. Направи ми впечатление, че не се развява от силния вятър и затова я вдигнах. В нея имаше рецептурна книжка и други документи и спонтанно ги разлистих, за да разбера чии са и да ги занеса където трябва.” – разказва Николай. „Тогава видях, че в торбичката има и пари. Не ги извадих и не ги преброих. Все пак това са чужди неща и не ми беше удобно да се ровя в тях. За мен беше важно просто да ги занеса на притежателят им, преди да се е разтревожил. Стана ми ясно, че са пари на възрастни хора и си представих колко трудно ще изкарат месеца без тях.”

Въпреки, че наоколо няма никого по това време, Ники не се замисля и за секунда.  Прибира се до вкъщи, колкото да разбере къде живее собственичката на документите и парите, после се мята на колелото и отива право в тях. „Жената дори не беше разбрала, че е загубила пенсията и документите си.” – продължава разказа си Ники. „Беше изненадана и шокирана, а после – много щастлива и благодарна. Нейната усмивка и радост са най-голямата ми награда в тази история. Не съм очаквал вниманието, което получавам сега.” – смутен и развълнуван е младият човек. Според него това е съвсем естествена постъпка , както и всичко останало, което съвсем спонтанно Ники прави за другите. Негови познати и приятели разказват, че  е душа човек и винаги готов да помогне. Голямата страст на Николай е футболът и на терена е един от най-добрите в района. Футболист е във ФК „Вихър” гр. Гулянци, за кратко тренира в ПФК „Левски”, но прекъсва заради контузия, която вярва че ще пребори и ще може да се занимава професионално с любимия спорт. Другата мечта на момчето е да следва медицина, след като завърши XII клас в СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци тази година. Спрял се е на специалностите „рентгенов лаборант” и „кинезитерапия”. „Наложи ми се да се сблъскам с доста медицински специалисти заради контузиите и операциите и ме вдъхнови това как те помагат на хората, изправят ги на крака, правят чудеса. Искам да се занимавам с това.” – категоричен е Ники.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...