Начало / Образование / СУ „Асен Златаров” в село Гиген отбеляза днес патронния си празник

СУ „Асен Златаров” в село Гиген отбеляза днес патронния си празник

На 16 февруари СУ „Асен Златаров” с. Гиген отбелязва 136 години от рождението на патрона на училището. Въпреки строгите противоепидемични мерки и невъзможността за провеждане на масови чествания и тържества, учениците и колективът подготвиха литературна програма по повода, която споделиха в социалните мрежи, като поздрав към всички – ученици, педагогически и непедагогически персонал, общественост. Стиховете в кратката програма са на учителите Марияна Георгиева-Стайкова и Иван Лопков, а рецитатори са учениците от девети клас.

Колективът на СУ „Асен Златаров” с. Гиген отдавна е доказал, че достойно носи името на своя патрон. Изпълнени с идеи и новаторство, верни на традициите, ръководството и педагозите работят по редица проекти и инициативи с цел подобряване на материалната база, развиване на талантите и възможностите на децата, обогатяване на знанията и уменията им. Към училището има кръжок по художествено слово, певчески хор, танцови формации и други извънкласни форми, които ангажират учениците в занимания с изкуства и наука.

В гимназията в с. Гиген се обучават 176 ученици от I до XII клас. През тази учебна година беше разкрита единствената за област Плевен професионална паралелка „Техник-животновъд” – специалност „Пчеларство и бубарство”, която е със статут на защитена. Според директорът Николина Маркова това е много актуална за нашия район професия. Тя разказа, че  училището разполага със собствен трактор и всички условия за провеждане на професионалното обучение. Освен това гимназията има договорни отношения с местен земеделски производител – пчелар, който ще предостави цялата си база за провеждане на практиката на учениците.

„Училището активно работи по ежегодните програми на МОН – „Училищен плод”, „Училищно мляко”, „Спорт” и т.н.” – разказа още Николина Маркова и допълни: „Новото през тази учебна година е НП „Участвай и променяй – родителят активен партньор в училищния живот”. По този проект осъществяваме дейности, които целят привличането на родителите в училищния живот на децата им и по-лесната адаптация и социализация на учениците в училищната среда и съответно развиване на положително отношение към ученето и редовното им посещение в училище. Освен това с европейско финансиране в училището се осъществява проект „Учители в действие” за допълнителна квалификация на учителите.

Използвам момента да поздравя всички, които по един или друг начин се чувстват свързани със СУ „Асен Златаров” с. Гиген и да благодаря на учениците, учителите и целия колектив за усилията и енергията, които влагат ежедневно, за да върви училището ни напред!” – сподели в заключение директорът.

Малко история:

Първите исторически сведения за обучение на деца в село Гиген датират от 1824 година. Шест години по-късно е поставено началото на организирани учебни занятия с учител поп Андрей. В годините след освобождението първо се създава прогимназия, а след това и начално училище. Сградата, в която днес се помещава училище „Асен Златаров” е строена през 1927 година. В онези години тя се е ползвала като основно училище. На 15.01.1945 година с Указ на Министерството на народното просвещение в ОУ „Христо Ботев” се открива непълна смесена гимназия като филиал на Никополската. От учебната 1945/1946 година гимназията става пълна и самостоятелна и получава името на проф. Асен Златаров. На 12.07.1946 година първите 32-ма ученици получават дипломите си за средно образование. През 1975 година по случай юбилея си гимназията е наградена с орден „Кирил и Методий” I-ва степен. Във връзка с годишнината сградата е изцяло обновена и благоустроена. През 2002 година в СОУ „Асен Златаров” е открит модерно оборудван кабинет по информационни технологии. През 2003 година е разкрита профилирана паралелка „Информационни технологии”. От 2009 година училището е преобразувано в средищно от I до XII клас. През 2014 година е изграден специализиран кабинет по физика в памет на световно известния учен, възпитаник на гимназията в Гиген – д-р Ванко Кръстев. В последните десет години сградата на СУ „Асен Златаров” и материалната база са напълно обновени, за да отговорят на съвременните изисквания за качествен учебно-възпитателен процес. Община Гулянци осъществи два мащабни ремонта по НП „Оптимизация на училищната мрежа” и по Програма „Красива България”. Училището е санирано, изцяло е обновен покривът, както и дограмата. Ремонтирани са помещения – класни стаи, физкултурен салон, санитарни възли, нова е и парната инсталация.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...