Акценти
Начало / Общество / Министър Каракачанов ще участва в церемония по въвеждане в експлоатация тренажор на самолет „Пилатус” в Долна Митрополия

Министър Каракачанов ще участва в церемония по въвеждане в експлоатация тренажор на самолет „Пилатус” в Долна Митрополия

Днес във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” ще се проведе тържествена церемония по въвеждане в експлоатация на тренажор на самолет „Пилатус” РС-9М. Гост на церемонията ще е министърът на отбраната Красимир Каракачанов. На събитието ще присъства и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

Тренажорът – симулатор на полетни и навигационни процедури (Flight and navigation procedure trainer/FNPT) е изграден от компанията „Пилатус“ в сътрудничество с италианската компания „Елит“. Системата се състои от пълноразмерен макет на кабината на самолета с реално и функционално оборудване. Математическият модел позволява изпълнението на всички фигури от сложния и висш пилотаж. Визуалната база данни позволява симулация на полети денем и нощем и задаване на различни параметри на метеорологичните елементи (вятър, полетна видимост, метеорологични явления).

Събитието е част от поредицата мероприятия, посветени на празника на авиацията и Военновъздушните сили (ВВС) 16 октомври и 107-ата годишнина от провеждането на първия боен полет. В рамките на него ще бъде представена благотворителна фотоизложба в подкрепа на децата на загинали военнослужещи от ВВС. В нея ще бъдат изложени фотографии на военнослужещи и цивилни служители от всички формирования на ВВС.

Тържественото откриване на тренажора ще е от 13 часа.

Снимка: архив

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...