Начало / Крими / Животновъд отива на съд, използвал не по предназначение получени средства от Европейски фондове

Животновъд отива на съд, използвал не по предназначение получени средства от Европейски фондове

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 46-годишен животновъд, използвал не по предназначение  получено финансиране от Европейски фондове.

Обвинението срещу Антон М.  е за това, че през периода от 06.08.2009г. до 03.06.2012г. в с. Буковлък, общ.гр.Плевен, в качеството на бенефициент – земеделски производител по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ използвал не по предназначение съгласно задълженията си, предвидени в Договор  от 03.06.2009 г. за отпускане на финансова помощ по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери“ от програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013г. подкрепено от Европейския земеделски фонд за развитие на земеделските райони, получени финансови средства в размер на 19 556.80 лв.– престъпление, информират от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

През 2007г. Антон М. започнал да отглежда животни – свине в дома си в с.Буковлък. През 2008г. научил за съществуването на Мярка 112 на ДФЗ и възможностите, които тя дава за финансиране на млади фермери с безвъзмездна парична помощ. Решил да кандидатства по програмата, за да получи парично подпомагане като млад фермер.

На 12.11.2008 г. подал Заявление за подпомагане по Мярка 112 – създаване на стопанства на млади фермери, като в заявлението посочил, че е животновъд и отглежда 38 броя свине и  приложил  Бизнес план, съгласно който следвало да извърши инвестиция в стопанството си в размер на 13 500 лева за период от 3 години от сключването на договора.

След извършена проверка бил сключен договор  между обвиняемият  и Държавен фонд „Земеделие“,  като първото преведено  плащане било в размер на 24 446 лева на 06.08.2009г.  Още на следващият ден обвиняемият изтеглил 5000 лева, а ден по-късно – всичките пари от сметката в брой. Парите похарчил за свои лични нужди и погасил предишни свои задължения, вместо да ги използва съгласно предвиденото в договора и бизнес плана.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...