Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански: Трябва да бъдем горди с нашата история и да кажем „благодаря” на освободителите

Георг Спартански: Трябва да бъдем горди с нашата история и да кажем „благодаря” на освободителите

„Преди 142 години Българската държава възкръсва изцяло за нов живот. Така както на пролет жилавата трева намира своите пътища за нов живот, така и жилавата българска нация като пролетна трева – газена, тъпкана, опожарявана, но не изтръгната от корените на българската земя, преди 142 години започна своя нов живот”. С тези думи започна празничното си слово кметът Георг Спартански по повод Националния празник на Р България – Трети март.  Той припомни, че жилавите български корени тръгват още от траките, славяните и прабългарите на хан Аспарух, захващат се здраво след борбите за независима българска църква и с цената на хиляди жертви на знайни и незнайни български герои българските традиции и култура са отстоявани през 500 години робство.

„Свободата получихме на щика на многонационалната Руска императорска армия. Това са историческите факти, които ние, ако държим на своята чест и национално достойнство, не може свенливо да премълчаваме и да изкривяваме. Трябва за пореден път ясно да кажем, че свободата не ни е дадена даром. За нея загинаха хиляди синове и дъщери на българския народ и като последица от тяхната героична саможертва дойде освободителния поход на руската армия. Да, всяка империя има своите имперски интереси. Но никой не може да игнорира факта, че тук, край Плевен се биха мъжки, честно, безкористно хиляди синове на Русия, Беларусия, Украйна, Румъния. Костите на мнозина от тях се съхраняват под десетки малки и големи паметници на българската признателност.  От над 400 паметника от времето на Руско-турската освободителна  война над 130 се намират на територията на Плевен. Сред  тях са два от най-величествените – символът на Плевен – мавзолеят „Св. Георги Победоносец” и Панорамата”, каза Спартански.

Той изтъкна, че никакви временни  политически конюнктури, никакви шпионски скандали не могат да помрачат историческите факти, които трябва да познаваме, да уважаваме, за да имаме перспектива в бъдещето. „На този ден е срамно да се делим на русофили и русофоби. На този ден трябва да бъдем горди с нашата история и да кажем „благодаря” на освободителите, независимо от етническия състав на многонационалната Руска императорска армия, на хилядите доброволци от балканските държави, включили се в освободителните ни борби. Затова днес е ден, в който свеждаме глави за почит и в знак на признателност към хилядите, пролели кръвта си, за да я има България”, подчерта той.

Георг Спартански завърши словото си с призив да следваме примера на героите и да отстояваме своите цели и идеали в името на българския род, българската държава и на българското бъдеще, защото го дължим  на предците си и на нашите деца.

Плевен празнува 142 години от Освобождението (снимки)

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...