Акценти
Начало / Общество / Мирослав Петров: Никога не трябва да забравяме цената на дарената ни от предците свобода

Мирослав Петров: Никога не трябва да забравяме цената на дарената ни от предците свобода

„Всички ние имаме привилегията да приемаме свободата като неизменна част от нашия живот. Но никога не бива да забравяме с каква цена нашите  предци са ни дарили с тази привилегия. Триумфът на националното ни освобождение идва с надгробния напев на почернените български жени, с могъщия призив „Свобода или смърт”, със сърцатия младежкия  порив срещу несправедливостта и безчинствата, със съзнателния отказ от семейно щастие и уют в името на нещо неизмеримо  по-голямо, по-могъщо, по-ценно – свободата на Отечеството, свободата на рода български, свободата на България”. Това каза областният управител Мирослав Петров в обръщението си по повод Трети март по време на тържествената церемония в Плевен за отбелязване на Националния празник на Р България.

„Признателност, памет, синовен дълг, България, свобода – това ни събра отново тук, пред Мавзолея и вечния огън, пазещи спомена и костите на героите. Трети март е празник, но и урок за огромна смелост, благородна саможертва и несломима сила.  Свободата е онази кауза, която обедини силите на един изстрадал народ и волята на стотиците хиляди руси, румънци, украинци, беларуси, финландци, поляци, молдовци и  войни от Прибалтика и Задкавказието. Тази светла кауза заставаше като невидим щит пред опасността и куршумите, за да остави навеки жив в сърцата  на хората героичния подвиг на незнайните войни, пожертвали живота си за свободата на България”, каза още Мирослав Петров.

Той завърши словото си с апел всяко следващо поколение да пази почитта и безкрайна признателност към онези, извоювали свободата ни.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...