Начало / Общество / В реновиран учебен център в Плевен ще се обучават служителите на затворите

В реновиран учебен център в Плевен ще се обучават служителите на затворите

учебен център затвор

Днес беше официално открит реновираният Учебен център за първоначална подготовка, преподготовка и повишаване квалификацията на личния състав на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/. Ремонтът и преоборудването на сградата са финансирани изцяло от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. На откриването в Плевен присъстваха заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, временно изпълняващият длъжността главен директор на ГДИН Свилен Цветанов, Линда Еврик- служител за връзка по въпросите на полицията и митниците в Посолството на Кралство Норвегия у нас, началникът на затвора в Плевен Иван Петков, магистрати и представители на Министерството на вътрешните работи.

учебен център затвор

Сградата е изцяло реновирана, като към нея има изградена и напълно нова спортно-тренировъчна сграда за обучение и физическа подготовка на служителите по бойно-приложни техники, която включва зала за борба и фитнес. Изградени са и учебни килии за симулации и трениране в условия, близки до реалните. По основната сграда са извършени цялостни ремонтни дейности на кухненския блок и столовата на учебния център, както и пълно саниране на комплекса. В обновения център се осигуряват нормални битови условия за пребиваващите, подобрени условия на обучение и подготовка за работа в затворите, както и енергийна ефективност на сградите. Служителите на ГДИН от всички направления и от цялата страна преминават през резидентно първоначално обучение в Учебния център в Плевен, продължаващо около три месеца. Учебният център се ползва също и за продължаващо обучение на служителите, както и за провеждане на семинари и вътрешни обучения на пенитенциарната система. Общата стойност на извършените ремонт и преоборудване е 611 132,84 лв., като цялата стойност се покрива от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

учебен център затвор

„Норвежкото посолство се интересува много от работата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ по посока осигуряване на по-добри условия за лишените от свобода в България. Тези усилия са подкрепени от Кралство Норвегия благодарение на така нареченият Норвежки финансов механизъм. От 2012 година насам норвежкото правителство е отделило повече от 8 млн. евро за подобряване на българската система за изпълнения на наказания. Това включва подобряване на физическото състояние на затворите и местата за лишаване от свобода, увеличена употреба на алтернативите за лишаване от свобода, както и дейности по изграждане на капацитет за затворническия персонал. Обновеният Учебен център в Плевен ще допринесе за по-ефективно изграждане на умения и компетенции в рамките на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията““, това заяви Линда Еврик при официалното откриване на ремонтираната сграда. Тя пожела успех на всички и изказа своята надежда и за бъдеща съвместна работа.

учебен център затвор фитнес

Дейностите по обекта в Плевен са част от Проект „Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права”. Общият бюджет на целия проект е 7 058 056 евро или 13 804 357,67 лева, като това е и размерът на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ от страна на Норвежкия финансов механизъм.

учебен център затвор стая

Проектът продължава до януари 2016 г. и цели да приложи националните и европейските стандарти за осигуряване на материално-битови условия за лишените от свобода при определени инфраструктурни обекти. Партньор по проекта е Съветът на Европа, а до края на годината предстои да бъдат открити още приключени обекти по проекта.

учебен център затвор перално

учебен център затвор трапезария

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...