Акценти
Начало / Здравеопазване / Отборът на СОУ „Иван Вазов” се класира за Републиканското първенство първа помощ

Отборът на СОУ „Иван Вазов” се класира за Републиканското първенство първа помощ

IMG_9649БЧК демонстрации

Ученически екипи по първа помощ от област Плевен днес се състезаваха за излъчване на победител, който ще представи нашия регион в Републиканското първенство по първа помощ, което ще се проведе през месец юни в Лозен.

Състезанието се проведе в двора на Регионалния исторически музей. Участваха  ученически екипи по първа помощ на СОУ „Иван Вазов” –Плевен, СОУ „Васил Априлов” – Долна Митрополия и СОУ „Св.св. Кирил и Методий” – Пордим.  Най-много точки събра екипът на СОУ „Иван Вазов” и така спечели правото да участва в националния кръг на състезанието.

IMG_964БЧКдемонстрации

Журито, което оценява работата на ученическите екипи – д-р Росица Каталска от Спешна помощ и Анелия Цветанова – специалист в БЧК – Плевен, дадоха висока оценка за подготовката на учениците да оказват първа помощ. Д-р Каталска посочи, че правилното  оказване на първа помощ е от изключителна важност, за да се съхрани функцията на човешкия мозък.  „Всеки трябва да знае как се оказва първа помощ и затова е много важно това образование да започне още от детска възраст”, подчерта д-р Каталска, допълвайки, че това е и основната идея за провеждане всяка година на това състезание, по време на което ученическите отбори  разиграват различни ситуации с пострадали при пожар, катастрофа, удар от електрически ток, колабирал диабетик и други.

IMG_9647БЧК демонстрации

„Смятам, че в тези състезания има единствено победители, поради важността на това, което учениците правят – изграждане на умения за оказване на спешна долекарска помощ”, акцнтира Анелия Цветанова.  По думите й полезността на наученото е от полза не само на учениците и техните близки, но и за специалистите от  Спешна помощ, които от тях могат да получат бързо, адекватно обаждане и когато дойдат на място ще намерят пострадалия в състояние, което не е утежнено от некомпетентна долекарска помощ.

Днес  доброволците на БМЧК – Плевен раздаваха флаери със спешния номер 112  и набираха средства за подпомагане на пострадалите от земетнресението в Непал.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...