Акценти
Начало / Общество / В Плевен започна ежедневна дезинфекция на тролеите

В Плевен започна ежедневна дезинфекция на тролеите

От днес всичките 54 тролеи, които обслужват градските линии в Плевен се дезинфекцират двукратно. Освен подът, ще се дезинфекцират с разтвор на спиртна основа седалките и ръкохватките. На дезинфекция подлежат от днес и Автогарата,Билетния център на „Тролейбусен транспорт” и изнесените звена на Община Плевен за обслужване на граждани. Това съобщи днес кметът Георг Спартански на брифинг с журналисти по повод взетите мерки за овладяване разпространението на коронавируса.

Що се отнася до дезинфекцията на автобусите от междуградския транспорт, там отговорността и задължението за дезинфекция е на частните превозвачи.

Днес или утре се очаква да бъдат осигурени още няколко хиляди броя маски, които ще бъдат раздадени на служителите, които пряко обслужват граждани. Доставката е след молба  на кмета до националната власт.

От днес, съгласно разпоредбите на министъра на здравеопзаването и заповедта на кмета е преустановен приемът в детските градини и детските ясли на територията на община Плевен. Детска кухня обаче продължава работа и храна ще се доставя както обичайно на пунктовете в града, уточни Спартански. Продължава също разнасянето на храна по домовете от Социалния патронаж.  Няма генерално решение за това как родителите ще решават въпроса с отсъствието от работа, за да гледат децата си, коментира кметът.

Грипната ваканция в училищата в общината изтича на 11 март, сряда, но по всяка вероятност ще бъде удължена до второ нареждане.

Що се отнася до създаденото известно напрежение днес във връзка с карантината в УМБАЛ „Д-р Георг Странски“, Спартански коментира, че то е породено от това, че не всички хора са разбрали за въведените ограничения. Според информацията, която е получил, в Университетската болница се приемат пациентите на химиотерапия и хемодиализа. Преустановен е плановият прием, прегледите, женските и детските консултации.

Ситуацията е тревожна, но призовавам за спокойствие и неподдаване на паника, апелира Спартански. Той каза, че на този етап не са обсъждани мерки за налагане на пълна карантина за Плевен със забрана за влизане и излизане от града. Неговото категорично мнение по този въпрос е, че това не е най-добрият начин за справяне със ситуацията. Както и не бива да се създава психоза около компактните групи чужденци в нашия град.

Въпреки неприетия бюджет, Общината ще осигури финансово разходите, свързани с осигуряване на мерките за овладяване на разпространението на коронавируса. Здравето на хората е преди всичко, заяви Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...