Акценти
Начало / Общество / Военнослужещи и курсанти от Долна Митрополия  почетоха паметта на героя Списаревски

Военнослужещи и курсанти от Долна Митрополия  почетоха паметта на героя Списаревски

Военнослужещи от състава на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” и курсанти от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” почетоха паметта на българския пилот-изтребител капитан Димитър Списаревски, геройски загинал преди 75 години в защита на въздушното пространство над София, като взеха участие във възпоменателно мероприятие в село Долни Пасарел, обл. София. Подполковник доцент Мануш Христов изнесе исторически доклад за героизма на пилота. „На днешния ден (бел.р. – 20 декември) се навършват 75 години от края на прекършения млад живот на поручик Димитър Списаревски!… Край, който ражда едно ново начало – началото на безсмъртието! Вечна слава на 18 български летци, от които 16 загиват във въздушен бой, а други двама в хода на изпълнението на бойна задача в защита на българското небе!”

На 20.12.1943 год. армада от 50 съюзнически самолета на САЩ и Великобритания B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя Р-38 „Лайтнинг” за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. В неравния въздушен бой той атакува американските бомбардировачи. Взема на прицел една от „летящите крепости” и атакува устремно. След като изстрелва всичките боеприпаси на бордовата картечница, той насочва изтребителя си и нанася унищожителен таранен удар на американския бомбардировач. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско. Той загива на 27 години, но целта е изпълнена – бомбардировачите не успяват да нанесат планирания съкрушителен удар по мирното население в София.

Походът на военнослужещите продължи в местността „Стражарски дол”. Там, на лобното място на героя Димитър Списаревски, те отдадоха почит и положиха венци.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...