Акценти
Начало / Култура / С концерт на участниците в майсторските класове завърши третият фестивал за маримба в Плевен

С концерт на участниците в майсторските класове завърши третият фестивал за маримба в Плевен

фестивал маримба заключителен концерт

Снощи в концертната зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” в Плевен се състоя заключителният концерт на третия Международен фестивал за маримба и ударни инструменти. В него се включиха участници в майсторските класове, които се проведоха в рамките на фестивала.

Преди началото на концерта с благодарност към организаторите и домакините на музикалното събитие се обърна Мария  Палиева, преподавател в НМУ „Любомир Пипков” – София. Тя пожела фестивалът да продължи и да се превърне в традиция.

фестивал маримба заключителен концерт (2)

Към пожеланията се присъедини и директорът на НУИ „Панайот Пипков” – Жечка Димитрова. „ През тези дни станахме свидетели на толкова много любов към изкуството. Очаквам, че след две години ще бъдем отново заедно. Благодаря ви, че ни допуснахте във вашия свят” – тези думи на Жечка Димитрова бяха прочетени от сцената преди Августина Серафимова – основен организатор на събитието, да обяви първото изпълнение от заключителния концерт.

То беше на майсторите – Василена Серафимова и Жан-Батист Льоклер, които изпълниха пиеса от Менделсон и впечатляваща импровизация.

фестивал маримба заключителен концерт (3)

След тях на сцената излязоха най-добре представилите се участници в майсторските класове, лектори в които бяха  Майкъл Бърит, Дейвид Фридман, Жан-Батист Льоклер, Патрик Цимерли, Свет Стоянов и Василена Серафимова.

Младите изпълнители  спечелиха публиката с таланта си и тя ги възнагради с много аплодисменти и възгласи „браво”. А сред всички най-бурно беше аплодирана Сара Чакърова от София, която е най-малкият участник в майсторските класове.

IMG_0880

А при връчването на сертификатите, Жан-Батист Льоклер изрази очарованието си от малката изпълнителката като я вдигна високо над главата си.

Концертът завърши с изпълнение на перкусионните ансамбли „Акцент” и „Тайм”. Финал на фестивала сложи общо изпълнение на всички участници.

фестивал маримба заключителен концерт (4)

фестивал маримба заключителен концерт (5)фестивал маримба заключителен концерт (7)IMG_0887

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...