Акценти
Начало / Култура / С атрактивен концерт приключи „Фортисимо в клас“ в Плевен

С атрактивен концерт приключи „Фортисимо в клас“ в Плевен

Ани Цолова

Много емоции предизвика атрактивният заключителен концерт в Плевен на програмата „Фортисимо в клас”, който се състоя в Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Телевизионната водеща Ани Цолова традиционно пое ролята на напътстваща забавния спектакъл, който се разигра на сцената с участието на Плевенската филхармония, диригентът Максим Ешкенази и солистите Адриана Николова – Печенката, и двамата млади цигулари Мартин и Александър Зайранови, лауреати на Третия международен конкурс за цигулари ЕВРОАЗИЯ 2013 г. – Токио, Япония.

Ани Цолова

Основна роля в представлението имаше публиката – учениците от четвъртите класове на СОУ”Иван Вазов” и НУ”Хр. Ботев” и от петите класове на прогимназия “Цветан Спасов”, които за пореден път се потопиха във вълшебния свят на класическото изкуство.

Приказката за класическата музика и въобще за музиката започна от праисторията. Тогава, когато нямало джиесеми, есемеси, телевизори, компютри, радио и изобщо – нищо. Когато вечер праисторическите семейства се събирали около огъня в пещерата и слушали как съчките пукат. И така открили мелодията. Те се вслушвали и в звуците на ловните си лъкове, в мелодиите от опънатите животински кожи и изобщо в песента на природата.

След като се потопиха в извора на музиката, малчуганите започнаха в един глас отговаряха на интересните гатанки за различните музикални инструменти, които задаваше Цолова. Те безпогрешно разпознаха и всички основни групи инструменти, с които се запознаваха в продължение на няколко месеца в часовете по музика.

Александър Заранов

Александър Зайранов изпрати аудиторията в Италия с изпълнението си на прочутото произведение „Пролет” от цикъла „Годишните времена” на италианския композитор Антонио Вивалди. По-късно се изяви и неговият брат Мартин.

Печенката

Неочаквано за учениците Адриана Николова – Печенката, се представи като оперна певица и влезе в ролята на Кармен от едноименната опера на Ж. Бизе, а битката за сърцето й се разигра между диригента и зрител от публиката.

Печенката

Близо час продължи забавният финален концерт на „Фортисимо в клас”. Целта на проекта беше да запознае по интересен начин децата с музикалните инструменти, които участват в симфоничния оркестър. За 9 учебни часа лектори от Плевенската филхармония представиха и показаха общо 9 инструмента от всяка група – струнни лъкови, дървени духови, медни духови и ударни. Проектът се реализира за трета поредна година в плевенски училища и набира все по-голяма популярност.

деца

деца

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...