Акценти
Начало / Общество / Със средства от Министерството на отбраната ще ремонтират три военни паметника в Плевенска област

Със средства от Министерството на отбраната ще ремонтират три военни паметника в Плевенска област

област паметници ремонт

Министерство на отбраната е отпуснало средства за ремонт на три паметника на територията на Плевенска област. Паметниците са в селата Бужурлък, Новачене и  Садовец, като отпусната сума възлиза на 3 831 лева. Това стана ясно на провелото се днес заседание на постоянно действащата комисия „Военни паметници”, съобщипха от областнаат администрация. На заседанието  заместник областният управител на Плевен арх. Бойко Балтаков е представил утвърдения вариант  за периода 2014-2015 на националния план с конкретни мероприятия с финансов разчет за отбелязване на 100 г. от Първата световна война. Архитект Балтаков е обявил желанието на Областна администрация да изгради и нови паметници –мемориална плоча на загиналите в Междусъюзническата война и възстановяване паметника на полк. Каварналиев в района на Дойран, Македония. Тази инициатива обаче среща някои трудности, които трябва да бъдат решение на междуправителствено равнище.

Обсъдена е и идеята за изграждане на нов паметник на загиналите офицери и войници от Девета плевенска дивизия  пред РИМ в Плевен. Обект на дискусия са били както мястото, така и визията на паметника, за която е предложено да се проведе обществено обсъждане.

Арх. Бойко Балтаков е подчерал, че Областна администрация ще разчита на подкрепата на Министерство на отбраната за успешната реализация на намерението за изграждане на нов паметник на Девета пехотна плевенска дивизия предвид значението му за региона и българската история.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...