Акценти
Начало / Икономика / В Плевен подписаха втория за страната договор за безплатно саниране

В Плевен подписаха втория за страната договор за безплатно саниране

договор саниране подписване

Областният управител Ралица Добрева, кметът проф. Димитър Стойков и Мартин Захариев, експерт „Кредитиране на малък и среден бизнес” от Българска банка за развитие  днес подписаха първият договор в Плевен за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Договорът е за безплатно саниране на жилищен блок „Спартак” на бул. „Георги Кочев” с общо 64 жилища.

Договорът в Плевен е вторият подписан в цялата страна, подчерта кемът проф. Димитър Стойков.

След подписването на документа следва процедура за обявяване на обществена поръчка за енергийно и техническо обследване на сградата, за проектиране и изпълнение на санирането. Всяка отделна сграда, за която е сключен договор за саниране, ще бъде в отделна позиция при обявяване на обществената поръчка, обясни кметът. Това се прави, за да се даде възможност на повече плевенски фирми да получат поръчки, допълни той..

Самото саниране ще започне, след като бъде изготвен техническият паспорт на жилищната сграда и се изясни какви дейности са необходими за достигане на енергиен клас С на сградата. От това зависи и каква сума ще бъде отпускана във всеки конкретен случай, като е възможно за еднотипни сгради да са необходими различни суми, ако в едната примерно вече има санирани апартаменти, поясниха днес при подписването на договора.

Средствата, необходими за ремонта, няма да се превеждат на сдруженията, а директно по сметка на Общината, разкрита във финансиращата банка, и от там общинската администрация ще се разплаща с изпълнителите.

До момента в Плевен са регистрирани 15 сдружения на собствениците, в процес на учредяване са още 20. Над 550 граждани са получили консултации от 26 януари досега в Информационния център на Община Плевен /стая 19, ет. 1/.
Продължават и информационните срещи с граждани в зала „Катя Попова” по програмата за саниране. Предстоящите дати са 17 и 24 февруари с начален час 18.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...