Акценти
Начало / Култура / Създателите на Плевенската библиотечна школа представя фотодокументална изложба в читалище „Съгласие”

Създателите на Плевенската библиотечна школа представя фотодокументална изложба в читалище „Съгласие”

съгласие изложба

Фотодокументална изложба за основоположниците на Плевенската библиотечна школа – Петър Ненков, Иван Данов и Ячо Хлебаров, беше открита днес в читалище „Съгласие”. Официални гости на събитието бяха генералният секретар на Асоциацията на работодателите в областта на културата – д-р Момчил Георгиев, проф. Стоян Денчев – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии –  София,  и изследователите на изтъкнатите библиотечни дейци – проф. Мария Младенова от Университета по библиотекознание и информационни технологии  и доц. д-р Цветанка Панчева.

Изложбата беше открита от зам.-кмета на Община Плевен – Стефан Петков. След което бяха представени биобиблиографиите на  Петър Ненков, Иван Данов и Ячо Хлебаров. Никой друг град в България не е имал в своето читалище такива ерудирани личности, професионалисти  от европейски мащаб каквито са били Петър Ненков, Иван Данови Ячо Хлебаров., отбеляза проф. Мария Младенова.  Тя припомни, че Петър Ненков за първи път въвежда универсалната десетична  класификация, създадена от Международния библиографски институт в Брюксел и така в плевенското читалище създава модел за европейска библиотека. Иван Данов продължава традициите, надскачайки учителя си. Той пише учебници, създател е на сбирката със старопечатни книги в читалището, а също и на Археологическия музей към него. Ячо Хлебаров е фигура с безспорна национална значимост, архитект на читалищното движение в България и по негово време Читалищният съюз се превръща в една от най-силните културни институции у нас, изтъкна проф. Младенова.

съгласие изложба (2)

Проявата е част от проекта  „145 години читалище „Съгласие”, разработен по програмата за финансиране на културни организации на Община Плевен за 2014 г. Тя е първата от поредицата инициативи, включени в проекта за отбелязване на годишнината на читалището.

По повод годишнината председателят на Регионален център „Читалища“ в Плевен – Чавдар Луканов, връчи на секретаря на читалище „Съгласие“ – Маргарита Лазарова, грамота и плакет.

IMG_3635

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...