Акценти
Начало / Култура / Старопечатни книги и колекция тъкани показа за пръв път РИМ – Плевен, за юбилея си

Старопечатни книги и колекция тъкани показа за пръв път РИМ – Плевен, за юбилея си

SAM_6654-РИМ 30 г.

Кърпи със зооморфни и антропоморфни мотиви, старопечатни книги с приписки за учебното дело в Плевен, за Априлското въстание, за наводнения и суши, а така също детски играчки и дрехи от 50-те години на 20 век са експонатите, които показа за пръв пред публика път днес Регионалният исторически музей в Плевен. Те са част от изложбата „Колекции от фонда на музея“, посветена на 30 години от създаването му. Експозицията включва още колекция от римски бронзови и антични керамични лампи, руски и български икони от 19 в., колекция тъкани, накити и градски облекла, радиоприемници от 30-50-те години на 20 в., колекция беломорска фауна.

Директорът на музея Владимир Найденов очерта пред гостите, сред което бе и зам.-областният управител Красимир Иванов, пред бивши и настоящи служители историята на културния институт през трите десетилетия съществуване. Той припомни, че последните нови експозиции, открити през годините, са „Гена Димитрова“ и „Духовни реликви“. Изцяло бе обновена експозицията „Културен живот на Плевен“.

SAM_6682 Кмет плакет РИМ

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков връчи почетен плакет на Регионалния исторически музей в знак на признателност към труда на целия колектив през последните 30 години.

SAM_6692-РИМ 30 г.Представен бе и каталог „Избрани скулптурни паметници от Регионален исторически музей – Плевен”с автор Теодора Ковачева. Той е последен от поредицата каталози, издадени от музейните работници в Плевен. Целта на каталога е да приближи всички включени в него фондови материали, до ползвателите – специалисти и любители на старини.SAM_6652-РИМ 30 г.

SAM_6653-РИМ 30 г.

SAM_6680-РИМ 30 г.

 

 

SAM_6660-РИМ 30 г.

SAM_6664 Кукла изложба РИМ

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...