Акценти
Начало / Култура / Специална изложба за живота и делото на Учителя Петър Дънов откриха в ХГ“Илия Бешков“

Специална изложба за живота и делото на Учителя Петър Дънов откриха в ХГ“Илия Бешков“

 изложба Дънов

Интересна изложба с 40 фотоса, представящи биографични данни за Петър Дънов – Учителя и факти от неговата духовна дейност, беше открита в Художествена галерия „Илия Бешков“ от нейния директор Мирослав Минчев. Събитието е организирано от Духовно общество „Бяло Братво” – Плевен с председател Димитър Първанов. Много последователи на учението, както и граждани изпълниха залата на Галерията, за да съпреживеят експозицията.

изложба Дънов

„Това е четвъртата съвместна изява, която имаме с Духовното общество „Бяло Братство“. Тази година тя е по-специална, защото е посветена на 3 кръгли годишнини – 150 години от рождението на Петър Дънов, 100 години от първата публична беседа, дала началото на поредицата „Сила и живот“, и 70 години от земната кончина на Дънов“, сподели Минчев. Той информира, че учението на Дънов е единственото по рода си самобитно българско учение, следвано, ценено и почитано от последователи в над 50 държави по света. Според европейски изследователи българският духовен Учител се разглежда като едно от най-значимите културни явления на миналото столетие, а българите са назовавани като „народа на Дънов”. И днес учението на Петър Дънов се оказва един от възможните начини за сближаване и взаимно проникване на западната и източната култури, разказа Минчев.

изложба Дънов

Той призна, че вероятно знае доста по-малко за живота и личността на Учителя от присъстващите, но въпреки това сподели основни факти от биографията му, които са представени и в изложбата. Културното и духовно наследството, което оставя след себе си Учителя, е сред най-значимите в България: повече от 5000 лекции, 150 произведения авторска музика и сакралния танц Паневритмия, превърнал се във визитна картичка на България в целия свят.

изложба Дънов

Димитър Първанов информира, че изложбата е пътуваща – вече е посетила Свищов и Монтана, като целта е повече хора да се докоснат до нея. „Благодаря, че уважихте това наше събитие. Отправям и една мисъл на благодарност към Учителя за това, че ни е събрал в името на една свещена идея“, сподели Първанов. Като синтез на цялото учение на Дънов той представи следната мисъл: „Чистота на физическия свят, чистота на духовния свят и чистота на божествения свят“.

Сийка Рахнева

След откриването на изложбата цигуларката Сийка Рахнева поднесе кратък концерт с музикални произведения на Дънов.

нели дакова

дънов

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...