Акценти
Начало / Култура / Прекрасен Великденски концерт подариха на публиката Плевенската филхармония и Общинският хор

Прекрасен Великденски концерт подариха на публиката Плевенската филхармония и Общинският хор

концерт Росини

Прекрасен Великденски концерт подариха на публиката Плевенската филхармония и Общинската хорова формация „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. Оживялото произведение „Малка тържествена меса” от Росини претвори чудото на Възкресение Христово и предаде това настроение на зрителите, които изпълниха зала „Катя Попова”, въпреки дъждовното време. Талантливите солисти Нона Кръстникова – сопран, Михаела Берова – мецосопран, Хрисимир Дамянов – тенор, и Стефан Димитров – бас, се раздадоха до край и развълнуваха слушателите.

Последното произведение на Росини, което прозвуча премиерно в Плевен, обедини в единно изживяване творци и публика и ги пренесе в безвремието на молитвата, благодарността, прошката, преклонението, съзерцанието – в състоянието, което бележи светлите Великденски дни. Произведението живя свой собствен неповторим живот под палката на маестро Деян Павлов.

Концерт Росини

Сред зрителите беше и проф. Мила Дюлгерова, която е майка на Нона Кръстникова и нейна преподавателка. Проф. Дюлгерова е знаково име в историята на Плевенската опера „Христо Бръмбаров”. На нейна сцена тя е била солистка в продължение на  20 години (от 1976 г.). За този период тя покрива главните роли в лирико-колоратурния репертоар. От 1995 година започва педагогическата си работа в Националната музикална академия. Декан е на Вокалния факултет при Националната музикална академия „Панчо Владигеров” (2008).

Произведението „Малка тържествена меса” от Росини ще звучи и по време на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици”. Концертът на плевенските културни институти ще е на 20 юни в Католическата църква „Св. Йосиф”. Поканата за участие е отправена от арт директора на фестивала Пламен Джуров.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...