Акценти
Начало / Култура / Преди 236 години е открит световноизвестният оперен театър „Ла Скала”

Преди 236 години е открит световноизвестният оперен театър „Ла Скала”

ла скала

На 3 август 1778 г. с постановка на операта на Антонио Салиери Europa riconosciuta в Милано е открит оперният театър „Ла Скала”.

Театърът е построен по проект на архитект Джузепе Пиермарини през 1776 – 1778 г. на мястото на църквата „Санта Мария дела Скала“, откъдето идва името на прочутия театър. Сградата е в стил неокласицизъм с дължина 100 м и с ширина 38 м.  Зрителната зала се отличава с безукорна акустика. Тя е с форма на подкова, оцветена в бели, сребърни и златни тонове. Зрителските места са разположени на шест етажа с ложи, от които последните два етажа са галерии. Броят на ложите е 194, плюс кралската ложа.

Ла Скала зала

Сградата на „Ла Скала“ струва на Милано около 1 милион лири, а разходът е поет от 90 аристократически семейства.

По време на Втората световна война театърът е разрушен и възстановен в първоначалния си вид през 1946 г. След това сградата неколкократно е реставрирана. Последният ремонт приключва през 2004 г. и струва 61 млн. евро. На 7 декември с.г. в обновената зала е представена операта на Салиери, с която някога е открита „Ла Скала“.

В началото на 19 век „Ла Скала“ става основна сцена за италианската оперна музика. В нея правят премиерите на най-популярните оперни композитори на Италия – Гаетано Доницети, Винченцо Белини, Джузепе Верди, Джакомо Пучини и др.

Без съмнение оперната трупа на „Ла Скала“ е сред най-елитните в света. Това се дължи най-вече на договорите със световни светила в операта.

„Ла Скала“ привлича и световно известните български оперни певци. На сцената на „Ла Скала“ са намерили изява българските изпълнители: Надя Свиларова,Илка Попова, Елена Николай, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Юлиан Константинов, Орлин Анастасов и др.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...