Акценти
Начало / Култура / Поредица от културни мероприятия и през месец май в ХГ „Дарение Светлин Русев“

Поредица от културни мероприятия и през месец май в ХГ „Дарение Светлин Русев“

И през месец май ХГ „Дарение Светлин Русев“ ще предложи на плевенчани разнообразие от културни мероприятия. Те започват на 10 май, вторник, когато от 16.00 часа ще се състои „Творческите хрумвания – звездния прах в сивотата на ежедневието“ – литературно четене на ученици от МГ „Гео Милев“ – Плевен.

На 12 май, четвъртък, от 16.30 часа в галерията ще се проведе представяне на книгата „Априлското въстание и възникването на Княжество България“ с автор акад. Константин Косев. Представят – акад. Васил Гюзелев, Иван Гранитски и Пелин Пелинов.

На 14 май, събота, от 11.00 часа плевенската публика ще има възможност да се наслади на концерт под надслов „Свобода или смърт“ по случай 140-тата годишнина от Априлското въстание. В него участва акапелен вокален квартет „VOX ORPHICUS“ – Константин Йовчев, Жорж Йорданов, Ники Захариев, Христо Досев. В програмата ще прозвучат авторски песни, възрожденски песни, църковни песнопения, обработка на народни песни.

За 17 май, вторник, от 17.00 часа е планирано представянето на стихосбирката „Лирика“ на Ивайло Цанов.

На 19 май, четвъртък, галерията ще е домакин на Вечер в памет на Гена Димитрова. Организатор е Александър Абаджиев.

Две прояви са планирани и за последните дни на месец май. На 26 май, четвъртък, от 16.00 часа ще се състои представяне на третата книга от трилогията документални романи на Неда Антонова – „Неговата любима“, посветена на Венета Ботева. Организатор на проявата е НЧ „Пробуда – 1990“ – Плевен. На 27 май, петък, от 16.30 часа в галерията ще бъде представена премиерата на книгата „Руска поезия XVIII – XXI в.“. Превод и представяне – Татяна Любенова. Организира Дружество на писателите – Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...