Акценти
Начало / Здравеопазване / Масовото използване на твърдо гориво за отопление повиши над нормата запрашеността

Масовото използване на твърдо гориво за отопление повиши над нормата запрашеността

комин_замърсен въздухМасово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия – дълготрайна мъгла, са причина за превишаване на средноденонощната норма на фини прахови частици във въздуха. Това съобщават от Изпълнителната агенция по околна среда.

През изминалото денонощия с повишена запрашеност на въздуха са били седем селища в страната, между които и Ловеч. Плевен отсъства от списъка на запрашените градове за това денонощие, но поради комуникационен проблем данни от РИОСВ – Плевен не са постъпили. Припомняме, че на 13 ноември 2014 г. Плевен беше сред 12-те града в страната, в които запрашеността на въздуха беше над нормата. Като в Плевен тя беше 1.21 над среднодопустимата норма.

Особено чувствителни към високи стойности на фини прахови частици са деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма. По-едрите прахови частици се задържат в горните дихателни пътища, но по-фините достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...