Акценти
Начало / Култура / Как се меси хляб и се прави кашкавал ще покажат от читалище „Зора” от село Победа на фестивала „Живо наследство 2014“

Как се меси хляб и се прави кашкавал ще покажат от читалище „Зора” от село Победа на фестивала „Живо наследство 2014“

IMG_2613На 6 септември в Борисовата градина в София ще се порведе седмото издание на фестивала „Живо наследство”, в който ще бъдат представени български народни песни и хора, банатски обичаи и каракачански танци, възстановка на ритуали, демонстрация на древни техники за изработване на сувенири от восък, метал и мъниста.

Над 400 участници от 23 организации от цялата страна, ще посрещнат гостите на фестивала с разнообразна и интересна програма. В 17 интерактивни ателиета всички посетители ще могат не само да видят на живо как се плете „на кори“, как се правят шевици, бижута или кукли от царевична шума, как се леят восъчни свещи, но и ще могат сами да си измайсторят сувенир. По време на фестивала всички желаещи ще имат възможност  да се снимат с над 200-годишен сватбен костюм от Югозападния район на България.

Специални изненади очакват и любителите на кулинарните изкушения..Народно Читалище „Зора -1990г.” от плевенското село Победа ще представи вкусни обредни пити и погачи, кисело мляко, сирене и кашкавал, и ще помогне на  гостите да се „върнат“ на трапезата на нашите баби и прабаби, а за най-любопитните, участниците ще разкрият техниката за приготвяне.

Фестивалът представя инициативите от програмата „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ /ФРГИ/, с подкрепата на Фондация „Америка за България”. Програмата има за цел да възстанови, съхрани и предаде фолклорните традиции от различни региони на страната.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...