Акценти
Начало / Икономика / Италия вече e заявила над 200 броя от новия модел на завода за автомобили край Ловеч

Италия вече e заявила над 200 броя от новия модел на завода за автомобили край Ловеч

GREAT WALL  Ловеч

От ноември миналата година в завода на Литекс Моторс край Ловеч започна производството на нов модел от марката Great Wall – елегантният, с модерна визия и хармоничен дизайн Н6, който е обявен за автомобил 4х4 номер 1 за миналата година.  Той беше представен официално пред журналисти с тест драйф. Досега от модела са произведени около 500 автомобила, от които 300 вече са експедирани за Италия и има заявка за нови 200, обясни изпълнителният директор на завода Андон Димитров.

За година и половина от линията на завода край Ловеч са излезли над 2 500 автомобила с марката Great Wall, като тази година прогнозата е броят им да достигне 4 000. Плановете за развитие на компанията са до края на 2014 г. да стъпи на автомобилния пазар в Сърбия, Унгария, Чехия и Румъния.

Great Wall Ловеч

На поточната линия на завода в момента работят 150 човека, а общо в структурата на Литекс Моторс са 250. При пълен капацитет има възможност за наемане на 2000 човека, обясни Илия Терзиев, изпълнителен директор на Литекс Моторс. Той подчерта, че в завода работят предимно млади хора, като средната възраст на операторите е 19 години, а на мениджмънта – 25. Над 80 процента от наетия в завода персонал е от механотехникумите в Ловеч, Плевен, Троян. В тясно сътрудничество са с техническите университети в Габрово и София, откъдето постъпват много млади инженери. Затова ние с гордост казваме, че това е българско производство, с европейско качество, произведено от нашите деца, изтъкна Терзиев. Той повдигна въпроса за промяна в българското законодателство, която да въведе санкции за внос на стари автомобили като мярка за стимулиране на българското производство на автомобили и осигуряване на работа на младите хора в България.

Ловеч Моторс

Децата ви са чудесни, училищата ви са чудесни, но вие самите не вярвате, че е така – това каза главният директор на завода шотландецът Алекс Крамб, който дълги години е отговарял за заводите на „Нисан” в Южна Африка. Вашите деца са отворени да научат нови неща, да се развиват и затова да им създадем работни места тук, в страната, като автомобилопроизводството е прекрасен начин това да се случи, подчерта той. Крамб даде пример с Южна Африка където едно работно място в автомобилопроизводството повлиява върху живота на 250 души. Представете си 2 000 работници умножени по 250 – това е целта на този бизнес, защо това да не се случи тук, зададе въпрос той.

Ловеч Моторс

Виж фоторазходка в завода на Литекс Моторс на фейсбук страницата на infopleven.com – www.facebook.com/pages/infoplevencom/135773493267284

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...