Акценти
Начало / Общество / Екофорум представи добри училищни практики за екологично възпитание
екофорум_РИО

Екофорум представи добри училищни практики за екологично възпитание

Екофорум  „Медии, бизнес и училище – всички заедно да работим за опазване на красивата природа на България, за повишаване екологичната култура на подрастващото поколение“  беше организиран днес  в Плевен. Форумът е част от проекта, по който работи иновативният екип на отбора на Регионалния инспекторат по образованието в Плевен, който участва в конкурса „Иновативни практики в управлението” по национална програма „Квалификация” на Министерството на образованието.  Целта на екофорума беше да представи проектните дейности до момента и подготовката на отбора за състезанието.

„Всички ние – училище, безнес, медии от няколко месеца сме обединени и работим в името на една обща идея – да съхраним България красива и чиста. Целта на екипа е да повишим екологичната култура на подрастващото поколение, да остане и след нас приоритет екологичното възпитание и да привлечем много последователи, което се оказа възможно и осъществимо”, каза при откриването на екофорума Албена Тотева, началник на РИО – Плевен.

Официални гости на събитието, което се проведе в зала „Плевен”  бяха  зам.-областният управител Тошко Гетов, Илка Илиева – председател на Браншовата бизнес камара, Албена Симеонова  от фондация „Околна среда и земеделие”, Стефка Григорова – директор на РИМ – Плевен.

В продължение на четири месеца ученици от плевенските училища НУ „Христо Ботев”, ПГ по туризъм „Алеко Константинов”, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване  и ОУ „Св. Климент Охридски” – село Буковлък реализираха поредица от дейности, чиято цел е да повиши екологичната култура и да създаде условия за създаване на устойчива политика за насърчаване на личната отговорност на всеки в опазване на околната среда. На екофорума бяха представени резултатите от проведените конкурси, презентации, фотоизложби, екопоходи и участие в различни екологични инициативи на членовете на отборът. Всичко това е в изпълнение на теоретично разработената  иновация за управленски практики в областта на образованието, целяща да създаде устойчиви добри училищни практики за възпитаване на младите хора да опазват българската природа.

В рамките на проекта отборът на РИО – Плевен издаде весткик, в който са описани реализираните дейностите, предвидени в иновацията. Представен беше  съставеният кулинарен справочник за здравословно хранене и  излъчен филм, който отразява извършеното до момента. Форумът завърши с откриване на изложба. Освен кулинарни изненади, тя включваше рисунки, есета и стихотворения, участвали в проведените в рамките на проекта конкурси. Можеха да се видят и направените презентации на тема за биоразнообразието в Плевенски регион и за вредното въздействие на човека върху околната среда. Интерес предизвикаха и експонатите на екоработилницата, изработени от рециклирана хартия и найлонови торбички. –

Теоретичните разработки и всички дейности по прилагането на иновацията, които днес бяха представени, предстои да бъдат оценени от специална комисия. С разработки в различни тематични области участва общо 28 отбора от всички области в страната. Между тях комисията ще избере 10, които през месец ноември ще участват във финалния кръг на конкурса – публична защита на проекта.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

трактор

Одобрени са първите 221 проекта за финансиране модернизирането на стопанства

Одобрени са първите 221 проекта за модернизиране на стопанства по мярка 121„Модернизиране на земеделските стопанства“ ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>