Акценти
Начало / Култура / Доклад на плевенската преподавателка Августина Серафимова отново заинтригува академичната общност

Доклад на плевенската преподавателка Августина Серафимова отново заинтригува академичната общност

Августина Серафимова международна конференция доклад

Преподавателката по музикалнотеоретични дисциплини в НУИ „Панайот Пипков”  в Плевен и носителка на „Кристална лира” за музикална критика  – Августина Серафимова,  отново заинтригува академичната общност с доклад, който представи на  международната конференция  „Интегрална музикална теория – 2014”.  Форумът се организира от  Националната музикална академия  „Проф. Панчо Владигеров” и Серафимова за втора поредна година е поканена да участва.

Тя  представя изследването си  „Концертът за маримба и струнни на Еманюел Сежурне“ в  четвъртото заседание на конференцията. Любопитно е, че то се води от  ученик на Августина Серафимова  – д-р Николай Градев, който е завършил НУИ „Панайот Пипков“ , а сега е главен асистент  в Музикалната академия.

„Докладът ми бе съпроводен със запис на Концерта за маримба и струнни в изпълнение на Новосибирския филхармоничен струнен оркестър под диригентството на Алим Шакмаметиев със солист Сергей Нокрин, както и с презентация с нотни примери от произведението. Успях отново да заинтригувам академичната общност и след заседанието получих поздрави от всички професори, доценти, главни асистенти, които участваха в него”, сподели за ИнфоПлевен Августина Серафимова.

Интерес към нейното изследване е проявил и самият Еманюел Сежурне, с когото Августина Серафимова е осъществила контакт докато подготвя материала си.

 „Много съм щастлива, защото получавам професионално признание на най-високо ниво. Работата по тези доклади ме обогатява и поддържа като специалист. Мисля, че с всеки от тях добавям ново знание за света на ударните инструменти в България и по света”, каза още тя.

Докладът й, както и този от миналата година, ще бъде  публикуван в издание на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Преподавателката вече е получила покана за участие във форума и през 2015 г.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...