Акценти
Начало / Здравеопазване / В РЗОК – Плевен вече са презаверили близо 40 000 рецептурни книжки

В РЗОК – Плевен вече са презаверили близо 40 000 рецептурни книжки

РЗОК - ПлевенЗа периода от 1 декември 2013 г. до 25 август 2014 г. РЗОК- Плевен е извършила заверка на 57 359  рецептурни  книжки на хронично болни. В това число фигурират и 19 426 броя нови рецептурни книжки. Което означава, че близо 37 933 рецептурни книжки вече са презаверени. Средно месечно около 50 хиляди пациенти от областта получават частично или напълно заплатени от здравната каса лекарствени средства. Това каза за ИнфоПлевен  д-р Пенка Стефанова, директор на РЗОК – Плевен. По домите й, презаверката на рецептурните книжки на пациенти от област Плевен върви добре.

Презаверката на рецептурните книжки, в които се вписват предписаните за ползване безплатни или частично платени от Здравната каса лекарствени средства и медицински изделия, следва да бъде извършена до 31 август 2014 г. Презаверката се извършва заради въвеждането на Международната статистическа класификация на болестите, с която се заместват досегашните тризначни МКБ-кодове в четиризначни съгласно Указание на НЗОК от ноември 2013 г. и на основание Наредба №42/2004 г.

Считано от 1 септември 2014 г. всички „Рецептурни книжки на хронично болния“, в които не е извършена заверка на четиризначните МКБ-кодове  по уточнения ред, трябва да бъдат заверени в РЗОК преди предписване на рецептурни бланки с четиризначни МКБ-кодове, обърнаха внимание от РЗОК – Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...