Акценти
Начало / Икономика / Френски инвеститор с намерение да разкрие 500 нови работни места в Плевен
Плевен

Френски инвеститор с намерение да разкрие 500 нови работни места в Плевен

Плевен

Фирма „Плевен Ритейл център” ООД, която през 2006 г. закупи от Община Плевен парцел  в жк „Сторгозия” в района на ЛВТ с намерение да строи там мол, предлага на Общината ново споразумение за извършване на инвестиции. Във връзка с това на предстоящата на 28 ноември сесия на Общински съвет – Плевен кметът ще внесе предложение за създаване на временна комисия за разглеждане на постъпилото предложение за инвестиционни намерения. Като до 10 декември тази година комисията трябва да внесе доклад в Общинския съвет с констатации и препоръки относно направеното предложение от „Плевен Ритейл център” .

„Плевен Ритейл център” (ПРЦ) се отказва от строителството на мол, като причина за отказа й е финансовата криза, засегнала изключително негативно строителния сектор в страната, най-сериозно  – сегмента на търговските комплекси. Затова от фирмата са взели решение да не инвестира в проект, който е обречен на фалит. Построяването на ненужен мол би било пагубно не само за инвеститора, но и вредно за жителите на град Плевен, защото фалитът на един бизнес винаги ноди до изпадане във финансово затруднение на свързаните с него търговски партньори и често е причина за други фалити и загуба на работни места, обясняват от фирмата.

Затова са се насочили към търсене на стратегически инвеститор, който би създал реални работни места в града и региона чрез развиване на истинска производствена дейност. От ПРЦ са открили такъв партньор във френската компания „Нексънс”, която е глобален лидер в производството на кабели и кабелни системи с присъствие в 40 страни и търговска дейност навсякъде по света.

Осъществяването на инвестиционния проект ПРЦ-Нексънс не може да стане без подкрепата и гаранцията на Община Плевен, затова от ПРЦ предлагат споразумение за извършване на инвестиции в Община Плевен. Другият възможен сценарии е съдебен процес, допълват от ПРЦ.

Намерението на ПРЦ е на закупените терени да изгради производствена база, която да отдаде под наем на френската фирма или свързано с нея дружество. Първата част на проекта предвижда изграждане на база от близо 3 000 кв.м и още около 1 000 кв.м складово съоръжение и на близо толкова площ да бъдат изградени офиси, паркоместа и социално-битови помещения. Този първи етап от ПРЦ се ангажират да бъде завършен за 18 месеца, като поетапно бъдат разкрити не по-малко от 150 работни места. Като при реализирането на двете фази на проекта новите работни места да достигнат до 500.

При изпълнение на описаните в споразумението ангажименти двете страни – ПРЦ и Община Плевен, няма да имат имуществени, парични или каквито и да било други претенции една към друга, е специално записано в предложението за споразумение.

Досега от ПРЦ са заплатили цялата сума за имота в размер на 3 млн. 113 хил. лв.В последствие са придобили съседни два имота, присъединени към вече закупения от Общината.За периода от 11 октомври 2006 г. до края на 2012 г. фирмата е заплатила 89 682 лв. местни данъци.

Прочетете също:

IMG_0390Калфин-Петков

Ивайло Калфин: Искаме ясни ангажименти от кандидата  за управител на БНБ

Парламентарната група на АБВ ще подкрепи кандидат за управител на БНБ, който поеме ясни ангажименти ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>