Начало / Общество / Започнаха инициативите по повод Деня на Дунав

Започнаха инициативите по повод Деня на Дунав

С информационна среща и изложба с рисунки започнаха инициативите по повод 29 юни – Деня на река Дунав. Денят се отбелязва за десета поредна година, уточняват от пресцентъра на Басейнова дирекция Плевен.

На тази дата през 1994 год. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки. През 2004 год., по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път на 29 юни се организира кампания „Ден на Дунав”. Всяка година кампаниите преминават под различно мото, като през тази то е „Бъди активен, защити есетровите риби”. 2013-та e обявена от ООН за Международна година на водното сътрудничество и това ще е една от водещите теми за Деня на Дунав.

Всяка година се организират различни инициативи – конференции, фестивали, конкурси, посветени на опазването на един от най-големите интернационални речни басейни в света – Дунавският. Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен също ще участва и организира поредица от инициативи.

По повод 29 юни днес Областният информационен център Видин организира информационен ден на тема „Структурните и кохезионния фонд за развитие на регионите в Европа”. На форума експерти от Бюрото на плевенската Басейнова дирекция във Враца изнесоха презентация за река Дунав и ролята на Басейнова дирекция за опазването й.

В Никопол пък беше открита традиционна изложба с рисунки пред сградата на читалище „Напредък”.
В самия Ден на Дунав ще се проведе голям празник в село Байкал, организиран от Община Долна Митрополия, Еко клуб „Дунав” и НЧ „Пробуда” в селото. Партньори на празника са Басейнова дирекция Плевен, Регионална инспекция по околната среда и водите Плевен и сдружение „Еко Байкал”. Предвижда се тържеството да започне с традиционното хвърляне на венец в река Дунав. След това ще има артистично-музикална програма и уъркшоп с представяне на подвижната лаборатория за изследване на речни води. Традиционно ще бъдат организирани Дунавска работилница за приложно-декоративно творчество с природни и отпадъчни материали и ателие “Нарисувай Дунав” – за рисуване върху торбички от плат с текстилни бои.

Кулминацията на тазгодишните тържества по повод Деня на Дунав с участието на плевенската Басейнова дирекция ще бъде официалната церемония за представяне на победителите в конкурса за лого на Дирекцията. Събитието ще бъде на 1 юли в Плевен.

Прочетете също:

Грипна епидемия обявиха в област Плевен

От 24 януари (сряда) до 31 януари 2024 г. в област Плевен е обявена грипна ...