Акценти
Начало / Култура / IN MEMORIAM: Почина  плевенският художник Данаил Мицев

IN MEMORIAM: Почина  плевенският художник Данаил Мицев

Тази сутрин, след дълго боледуване е починал известният плевенски художник Данаил Мицев.

Поклонението ще се извърши на 19.09.2020 г. от 11 ч. на Горноплевенските гробища.

Данаил Мицев е роден 1935 г. в плевенското село Крета. Завършва Художествената гимназия в София през 1957 г., след което е приет като особено дарование в Художествената академия без конкурсен изпит, откъдето малко по-късно е изключен по политически причини. След този повратен в живота му момент следват 30 години на творческо и физическо оцеляване. Демократичните промени у нас през 1989 г. дават шанс на 57-годишния художник да подреди първата си самостоятелна изложба – в Никопол. Мицев реализира и мечтата на всеки художник – да живее и работи в Монмартър. Четири месеца той  работи на тротоарите в Монмартър и успява да впечатли с майсторските си портрети колегите по четка.

През 1994 г. художникът открива първата си самостоятелна изложба в Англия – в Кралския хотел „Инвернес курт“. На следващата година подрежда втора експозиция в „Едит гроув галери“. Следват изложби в Кеймбридж, както и участия в общи експозиции в престижни английски галерии.

Преди малко повече от 20 години Данаил Мицев почти загубва зрението си, но продължава да работи. Води го интуицията и спомена, сподели той. Затова и последните му работи са свързани със селото, където е преминало детството му. Художникът създава творби в областта на живописта, рисунката, графиката, скулптурата. Негови произведения се намират в частни галерии и колекционери по цял свят.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...