Акценти
Начало / Общество / Новото регионално депо за отпадъци в Плевен откри днес министър Ивелина Василева

Новото регионално депо за отпадъци в Плевен откри днес министър Ивелина Василева

Новоизградената регионална система за управление на отпадъците в регион Плевен бе открита официално днес на обяд от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Заедно с нея лентата на новото, модерно съоръжение прерязаха областният управител Ралица Добрева, народният представител Владислав Николов   и арх. Трифон Иванов, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Плевен.  Малко преди официалното прерязване на лентата на депото в залата на Община Плевен се проведе заключителна пресконференция, в която участие взеха изпълнителите на проекта – инж. Камен Василев и инж. Николай Василев, представители на общините участнички в него, както и неговият ръководител – инж. Павлина Тодорова.

Проектът „Изграждане на Регионална система за управление на отпадъци в регион Плевен (за общините Плевен, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Гулянци, Пордим и Искър)” се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и възлиза на малко над 28 млн. лева. Финансирането на проекта от Европейския фонд за регионално развитие е малко над 22 млн. лв., национално съфинансиране – 3,9 млн. лв. и участие на общините, обхванати в новата система, в размер на близо 1,9 млн. лв. Регионалният център за управление на отпадъците е разположен между селата Буковлък и Опанец, в непосредствена близост до старото депо на община Плевен. Площадката отстои на 6 км от град Плевен и на 8 км от град Долна Митрополия. Очаква се с откриването на депото там да бъдат разкрити близо 60 работни места.

В първия етап, който е реализиран към този етап, е изградена клетка 1 на депото, инсталация за сепариране, съоръжение за компостиране, център за предаване на опасни и други отпадъци, спомагателни сгради и съоръжения, вътрешни експлоатационни пътища и т.н. Общите икономически ползи от новото депо за отпадъци са свързани със събирането, третирането, съхранението и мониторинга на отпадъци, а и с положителен ефект върху заетостта. По своята същност компостирането има ефект върху намаляване количествата биоразградимн отпадъци, предназначени за депониране. Допълнително се облекчава сметосъбирането и се постигат съответни екологични ефекти и подобряване на възможностите за отдих. Предотвратяването на незаконно изхвърляне, особено на опасни отпадъци, има ефект върху дейностите в съседство със сметищата. Ползите са и за селското стопанство и туризма.

Увеличените разходи за тон отпадък ще дадат стимул за предотвратяване и ефективно използване на материали, което ще има положителен икономически ефект. Компостирането ще генерира продукт, който ще има пазарна реализация.

Новата система за управление на отпадъците се състои от следните етапи:предотвратяване образуването на отпадъци и повторна употреба; събиране на отпадъците (смесени, разделени при източника); транспортиране и доставяне на отпадъците; предварително третиране; третиране на отпадъците (физично, химично или биологично третиране). Основната задача, която стои пред регионалното депо, е създаване на условия за качествено третиране на образуваните битови отпадъци в региона като се обхванат всички населени места в системите за събиране и транспортиране на отпадъците.

На церемонията за откриване на депото беше отслужен водосвет .

Следваща Предишна

IMG_4725депо откриване
IMG_4714депо-откриване
IMG_4713нови камиони
IMG_4712депо
депо пресконференция
IMG_4720депо
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...