Начало / Култура / 35 години празнува днес ХГ „Колекция Светлин Русев” – Плевен

35 години празнува днес ХГ „Колекция Светлин Русев” – Плевен

На 12 юли 1984 г. официално отваря врати галерията, в която е подредена безценната колекция от живопис, графика и скулптура, дарена на Плевен от академик Светлин Русев. Над 400 творби на емблематични имена в българското и световното изкуство могат да бъдат видени безплатно, каквато е волята на дарителя.

„Произведенията тук са част от една колекция, която ако трябва да отговоря на някои въпроси, никак не ми е безразлично къде ще бъде – при мен или някъде другаде. Но възможността, която предоставя родния ми град Плевен да подредя колекцията си така, че да може да звучи в своята относителна цялост, смятам, че не ме лишава от нея. Напротив – фактът, че мога да я споделя с повече хора, я прави повече моя, по-голяма  и съдържателна. Всъщност с течение на времето разбираме, че истинската собственост се оказва не тази, която имаме при себе си, а тази, която носим в себе си. И  ако могат повече хора да преживеят болката, радостта и страданието, с които са създавани тези произведения, може би тази „тиха лудост”,с която колекционерите събират „съкровищата” си и художниците създават произведенията си, ще има своя истински човешки, творчески и социален смисъл”, казва акад. Светлин Русев по повод направеното от него дарение.

 „Човекът е изживял и живее с много частнособственически илюзии, но духовните дела по самата си същност не могат да бъдат притежание. Възвисяващата истина и  сила на изкуството е извън предметното и вещественото – тя не може да бъде собственост никому – тя се постига нравствено, естетически и граждански.

Изкуството има свой живот и свое движение в духовната си реализация. И може би една възможна негова степен е и личната колекция. На високите нива – там, където живее духовното начало на изкуството – няма лична, обществена и държавна собственост. Животът на картината е неподвластен на подобни рамки. Негов дом е човешката душа. Искрено ще се радвам, ако това, което съм успял да събера и съхраня като изкуство, бъде обичано и пазено с онази любов и отговорност, с която неговите създатели са го носели и изграждали като послание към хората.”, ни завещава още дарителят.

В залите на галерията българското изкуство е представено в неговите етапи на развитие от Възраждането до наши дни, а от световното изкуство има творби на автори от 18, 19, 20 век. Сред българските майстори са творби на Илия Бешков, Владимир Димитров – Майстора, Владо Бояджиев, Бенчо Обрешков, Кирил Петров, Дечко Узунов, Мара Георгиева, Ангел Станев, Кирил Мескин. Между световно известните имена са тези на Пикасо, Салвадор Дали, Гоя, Дьолакроа, Дега, Роден. Място в залите на галерията намират цяла експозиция от африканско изкуство, кубински автори, сръбски, мексикански, руски, френски, румънски творци и други.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...