Акценти
Начало / Икономика / 34 жилищни сгради в Плевен са одобрени за безплатно саниране по националната програма

34 жилищни сгради в Плевен са одобрени за безплатно саниране по националната програма

Общо 34 са жилищни блока в Плевен одобрени и с осигурено финансиране за безплатно саниране по националната програма за енергийна ефективност. Сградите са на различен етап от процедурите. За 8 от сградите санирането е приключило.

Това стана ясно на декемврийското заседание на Общински съвет – Плевен от отговор на кмета Георг Спартански на питане, внесено от общинския съветник Петя Василева. „Във връзка с големия обществен интерес към санирането на жилищни блокове в град Плевен, отправям следните въпроси: Защо в Плевен беше забавен процесът на саниране на жилищни блокове?; Какъв е броят на вече санираните такива?; Какъв е броят на блоковете, които в момента се обследват или подлежат на обследване след подписан договор с фирми, които ще го извършат? Каква е цялата усвоена сума, предназначена за саниране на жилищни блокове? Кои са фирмите, които са извършили или в момента извършват обследване или ремонтни дейности по жилищни блокове, обект на Програмата за саниране?“, се казва в питането на Петя Василева.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е приета от Министерския съвет през февруари 2015 г.

Досега в Плевен по програмата са усвоени 5 628 997 лева, информира кметът. Първите обществени поръчки в Плевен са започнали през март 2016-а година, като за всяка сграда се провежда поредица от процедури. Всяка от процедурите подлежи на обжалване, което би могло да я отложи с месеци. Документацията е тежка и отнема време.  Какви са данните за санирането към момента за Плевен:

Броят на приключените от външните фирми – изпълнители санирани сгради в Плевен е 8 – три блока в квартал „Дружба“, два в жк „Сторгозия“ и по един на бул. „Христо Ботев“ и на улиците „Константин Величков“ и „Георги Кочев“.

В момента има четири блока с изпълнено енергийно обследване – в квартал „Сторгозия“ и на улиците „Неофит Рилски“, „Тотлебен“ и „Гренадерска“.

За други четири блока се разглеждат оферти по обществената поръчка възлагане на изготвяне на технически паспорт. Сградите са на ул. „Г.Кочев“ и в жк „Сторгозия“ /бл.119 и бл.14/.

Фирмите и сдруженията, ангажирани със санирането досега със сънирането в града, са от Плевен, София, Добрич, Пловдив, Хасково и Бургас.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...