Начало / Икономика / 31 незаконни прасета са умъртвени в селата Беглеж и Коиловци

31 незаконни прасета са умъртвени в селата Беглеж и Коиловци

За последната седмица в област Плевен няма регистрирани нови установени нови случаи на Африканска чума при домашни и диви прасета. Това съобщи днес д-р Иван Йорданов, директор на БАБХ – Плевен, по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия.

Той отчете, че през едноседмичния период са съставени 4 акта за административни нарушения и са евтаназирани 31 прасета, отглеждани незаконно в селата Беглеж и Коиловци. Съгласно разпоредбите за борба с АЧС, тези селища попадат в зоната за биосигурност, в която е забранено отглеждането на домашни свине.

Д-р Йорданов обърна внимание, че вече са публикувани новите разпоредби за отглеждане на свине в стопанства от типа „заден двор“. Важната промяна е, че стопаните ще имат възможност да отглеждат до три, а не както досега пет прасета. Задължително те трябва да са от доказан източник, с ушна марка за произход. забранява се в „заден двор“ да се отглеждат мъжки прасета за разплод и свине-майки.

По време на заседанието отново беше повдигнат въпроса за определяне на площадки за загробване на евтаназирани прасета. Д-р Йорданов беше категоричен, че такива площадки трябва да бъдат определени и подготвени ямите на тях, за да не се налага да се реагира по спешност, ако възникне ситуация с масово умъртвяване на заболели прасета. Присъстващите кметове изтъкнаха, че имат финансови и административни проблеми за осигуряване на площадките. Около 4 000 лв. струва изкопаването на една яма, беше посочено на заседанието.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...