Акценти
Начало / Общество / 12 500 медоносни и декоративни дръвчета даряват тази неделя на Плевен

12 500 медоносни и декоративни дръвчета даряват тази неделя на Плевен

Гората.бг ще подари 12 500 плодни, медоносни и декоративни дръвчета на хората от Плевен и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ.

На пункт в града, който ще бъде уточнен допълнително, в неделя от 9.30 часа в продължение на три часа плевенчани ще могат да получат безплатни дръвчета, които да засадят.

Щебъдат предоставяни приоритетно плодни фиданки – сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки, череши, облачинска вишна, орехи, както и декоративни дръвчета – явор, бор, златен дъжд, липа, акация и др.

Целта на инициативата на Гората.бгв цялата страна да бъдат засадени 3 милиона дървета, за да станат градовете и областите по-зелени, красиви и чисти. Ще бъдат подпомогнати и пчелите с медоносни дървета.

Повечето фиданки са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра, вишните, орехите, сливите (жълта афъзка), дюлята са директно плододаващи сортове, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. При получаването на фиданките ще се дава информация за съхранение, засаждане и грижа.

При желание, ще може да се вземе и повече от едно дръвче. Всеки трябва да носи пликове или малки чували, в които да постави фиданките.

Организаторите вярват, че всеки ще поеме ангажимент да засади дръвчетата на подходящо за тях място и ще положи максимални грижи за тях, за да оцелеят и да се развиват добре.

 По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета, призовават от Гората.бг.

При възможност да се изпращат снимки от засаждането/развитието на дръвечета директно в групата във Фейсбук: Гората.бг – група.

При раздаването на дръвчетата ще се спазват всички противоепидемични мерки и организаторите апелират, ако някой има каквито и да е симптоми, да не идва. Ще има възможност при следващо събитие да получи дръвчета.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...