Акценти
Начало / Култура / Четири културни института под режисурата на Димо Дешев в „Българи от старо време”

Четири културни института под режисурата на Димо Дешев в „Българи от старо време”

Плевенският драматичен театър отново подготвя изненадващ спектакъл за своята публика. Режисьорът Димо Дешев, верен на себе си, е избрал да работи по произведение от българската класика – „Българи от старо време” на Любен Каравелов. Но съвсем не класически ще е подходът му към постановката, защото при реализацията Димо Дешев ще разчита на сътрудничеството на Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова” и Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев”.

На плевенска сцена „Българи от старо време” вече е поставяна два пъти. „Това е нашето наследство, това е нашата класика и затова периодически се  връщаме към нея и търсейки кои сме били, да разберем кои сме сега и накъде отиваме”, обяснява режисьорът защо отново се обръща към този текст.

В  неговия прочит  „Българи от старо време” е идилия по загубения рай. „С едно намигване, под шеговита форма, ние ще представим на публиката една идилия, разказваща за Ромео и Жулиета от Копривщица, като в основата на разказа са любовните двойки Павлин и Лила, Иван и  Янка. В нашата интерпретация ще има една носталгия по изгубения рай, с което ще отговорим на сегашното настроение у обществото, обхванато от тъга по изгубената държава”, обясни  Дешев.

Музикалният колорит на спектакъла ще бъде придаден от Плевенската филхармония, която ще изпълнява на живо музиката на Асен Карастоянов от едноимената оперета.  Ще има съвсем малка редукция, обясни директорът на филхармонията Любомир Дяковски. Част от ролите в музикално-драматургичния спектакъл ще се изпълняват от хористи от Общински хор „Гена Димитрова”.  Пред ново предизвикателство ще се изправят и артистите на Северняшкия ансамбъл. Новото винаги ни е било интересно, кратко представи мотивите  да се включат в този смел проект Мариян Туджаров, директор на Северняшкия.

„С този спектакъл, в който се преплитат музика и драматургично изкуство хвърляме ръкавицата на предизвикателството. Готов съм да сваля шапка, ако в страната има друг град, който по този начин да обединява културните си институти и да ги представя”, със самочувствие заяви директорът на Драматичния театър Васил Василев. Той определи проектът на Димо Дешев като уникален и като продължение на политиката на театъра да провокира непрекъснато публиката си. „Трудното ще е за Димо Дешев, но ние сме зад него. Защото това е пътят – обединяване на културата, търсене на българското и на българщината”, каза Василев.

Надявам се, че този много труден експеримент за обединяване на четири културни института – театър, филхармония, хор и народен ансамбъл, ще се осъществи, добави Димо Дешев, пледирайки към зрителите за снизходителност на премиерното представление на 16 април. Предвидени са още две представления – на 17 и 30 април. Обмисля се идея за представление и на открито.

Спектакълът се посвещава на 140 години от Освобождението на България.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...