Начало / Общество / Фондация „Съвременна плевенска медия“ проведе обучение по проект „Граждани за прозрачно местно управление“

Фондация „Съвременна плевенска медия“ проведе обучение по проект „Граждани за прозрачно местно управление“

Обучение за журналисти и граждани бе  първото публично събитие по проект „Граждани за прозрачно местно управление в област Плевен“, изпълняван от фондация „Съвременна плевенска медия“, с финасовата подкрепа на фондация „Америка за България“. То се проведе на  2 юли в арт залата на хотел „Ростов“.

Водещ на обучението беше адвокат Александър Кашъмов.

Адвокат Кашъмов работи като правен експерт в неправителствената организация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) от 1997 г., ръководител е на правния й екип. Под негово ръководство ПДИ е подкрепила и водила досега над 500 дела по Закона за достъп до обществена информация. През 2001 г. води успешно първите две антидискриминационни дела в България, преди приемането на Закона за защита от дискриминация, по-късно и дела срещу сегрегация, отказ на образование, изваждане от жилища и полицейско насилие. Представлявал е в последните 20 години множество журналисти и медии по искове и тъжби за обида и клевета. Адвокат Кашъмов печели делата Сашов и др. с/у България (2010 г.), Касабова (2011 г.), Идакиев (2011 г.), Хаджиев (2012 г.), Бойканов (2016 г.), Анева и др. (2017 г.), Йончев (2017 г.), Костов и др. (2020 г.), Национално движение екогласност (2020 г.) пред Европейския съд по правата на човека.

Именно темите „Свобода на изразяване. Защита на публикации при дела за обида и клевета“ бяха разгледани в първата част на обучението.

В него се включиха журналисти и активни граждани от Плевен. Те изслушаха с голямо внимание представените от адвокат Кашъмов случаи от неговата практика, повечето – скорошни, включително такива, по които няма окончателно решение. Адвокат Кашъмов даде ценни съвети за това, как да търсим източници на информация, кога можем да сме сигурни в позоваването на техните сведения и как най-добре да ги защитим, говори за защитата на личните данни, за нивото на публичност, за обществения интерес и правото на лично пространство. Той илюстрира темите с конкретни казуси и беше впечатлен от интереса на аудиторията, която искаше да чуе всички случаи от адвокатската му практика.

След почивката обучението продължи с темата „Етични стандарти. Право на информация и ползване на публични регистри“. Александър Кашъмов представи статистически данни за тенденциите в ползването на Закона за достъп до обществена информация. Адвокат Кашъмов е най-дългогодишният (от 2006 г.) член на Националната комисия по журналистическа етика, а в периода 2015-2019 г. неин председател и разказа с какви случаи се занимава комисията.

Присъстващите задаваха въпроси и споделиха личен опит.

В анкетата след края на обучението те споделят, че са напълно подготвени да подадат заявление за достъп до информация. Повечето посочват, че биха го направили, за да получат яснота по обществено значими теми, например как се избират улиците за ремонт, как се разпределят средствата по общински бюджети, за конкретни обществени поръчки, случаи със съмнение за конфликт на интереси и други.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...