Акценти
Начало / Общество / Със спор извънредна ли е сесията започна първият работен ден на съветниците след ваканцията

Със спор извънредна ли е сесията започна първият работен ден на съветниците след ваканцията

За 9 часа днес беше обявено началото на първото заседание на Общинския съвет в Плевен след лятната ваканция. Малко трудно, но  към 9.20 часа беше събран необходимия кворум, за да започне то.  Веднага след приемането на дневния ред, съветникът от БСП Пенчо Карагьозов поиска думата и настоя за отговор извънредна ли е днешната сесия и ако  това е така, какъв е поводът за свикването й. „Не става ли постоянна практика подобно извънредно свикване на заседание на ОбС без сериозна наложителност и ще има ли редовна сесия в последния четвъртък от месеца“, попита Карагьозов.

В отговор председателят Дарин Ангелов обясни, че на председателски съвет е обяснено каква е причината за свикването на това заседание и допълни, че в правилника нямало понятия извънредна и редовна сесия. Карагьозов веднага парира, че в правилника е визирано понятието извънредна и редовна сесия и настоя той да бъде обсъден отново на председателски съвет.

Емоционалните градуси бяха повишени максимално от Ева Маринова /на снимката зад микрофона/, колега на Карагьозов в групата на БСП, която държеше Дарин Ангелов да обясни точно къде и с каква цел ще пътува в края на септември, за да се налага промяна в провеждането на общинските заседания. И няма ли заместници, които да могат да организират работата на постоянните комисии и да проведат заседанието на ОбС както е по правилник, попита Маринова.

Към разменените реплики между съветниците и председателя на ОбС се включи и Стефан Ганев. В качеството си на председател на групата на БНД – Обединена десница той направи декларация, с която неговата група категорично се противопостави на начина, по който е свикано днешното заседание. „Днешната сесия заприлича на пазарно сборище, а не на заседание на общинските съветници”,  обяви Ганев и поиска 20 минути почивка, за да се организира  ръководството на Общинския съвет и да се започне работа по същество.  Предложението беше прието и след ранната почивка, работата на съветниците потръгна.

Първата точка в дневния ред се отнасяше до предложението на инициативния комитет „100 години българска военна авиация” по повод честването на 100 години военна авиация в България да бъде  поставен монумент „Самолет  МиГ -21” в района на малкото колело на ул. „Българска авиация” в района на завод „Мизия”. Председателят на Постоянната комисия по култура Чавдар Велинов изрази принципното съгласие на членовете й такъв монумент да бъде издигнат, но предложи да бъде направено необходимото предварително проучване и самолетът да бъде поставен на колелото, водещо към „Метро”. Мотивът за предложението е, че мястото там е по-голямо и по-подходящо. Повдигнат беше и въпросът, кой ще финансира изграждането на постамента за самолета, а също и кой ще поеме преместването на самия самолет до мястото на монумента. Съветници изразиха опасение, че на новопредложеното място ще е трудно да се опази паметника от посегателства.

От обясненията на вносителя на предложението – кметът проф. Димитър Стойков, стана ясно, че самолетът ще бъде дарен на Общината. Изграждането на постамента ще е за сметка на общинския бюджет и е в размер между 15-20 000 лв. „Когато бъде готова напълно количествено-стойностната сметка и бъде направено предложението за дарение, всичко ще бъде внесено за обсъждане от Общинския съвет”, обясни кметът, което беше повод за похвала от страна на съветника от БСП Илиан Йончев, който изрази задоволство от задълбочената работа на общинското ръководство, въпреки отпускарския период.

В крайна сметка съветниците гласуваха и дадоха принципно съгласие за издигане на подобен  монумент. Въпросите къде ще бъде той и как ще се  финансира изграждането  му останаха за следващо заседание.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...