Акценти
Начало / Общество / Стратегия за развитието на селското ни стопанство през следващите 30 години внасят в парламента

Стратегия за развитието на селското ни стопанство през следващите 30 години внасят в парламента

IMG_0040проф.Иван Станков

Стратегия за развитие на селското стопанство в България през следващите 30 години са подготвили от ПП АБВ, която в най-скоро време предстои да бъде внесена за обсъждане в парламента. „През последните 25 години в България няма  такъв политически документ, в който ясно и точно да се формулират приоритетите и целите на българското земеделие. През последните години земеделието е оставено само да решава проблемите си и да определя структурата си”, каза днес на пресконференция в Плевен  зам.-председателят на Комисията по земеделие към 43-то Народно събрание проф. Иван Станков. Той е представил стратегията на работен семинар с ръководствата на АБВ от областите Плевен и Русе, провел се вчера в Плевен.

Липсата на разписани приоритети за земеделието ни са причина за нарушената му структура и в резултат традиционните за страната зеленчукопроизводство, животновъдство и хранително-вкусовата промишленост  са в изключително тежко състояние, посочи проф. Станков.  За сметка на силно развито зърнопроизводство и производство на маслодайни култури.

Според проф.Станков  в страната ни в момента има много сериозен продоволствен проблем, тъй като по-голямата част от месото, плодовете и зеленчуците се внасят. Данните сочат, че половината от необходимите по норматив количества дневно за един човек се набавят от внос.

Друг проблем е много лошата използваемост на земята. На едно от първите места сме в ЕС по хектари обработваема земя на човек, а в същото време сме в дъното на таблицата по изхранване от тези хектари. Също на последните места сме по натовареност на пасищата с животни на единица площ.

Проблем е и поляризацията на българското земеделие. Според статистиката в момента  5 500 фермери и арендатори стопанисват и обработват 82% от земята, а 250 000 обработват останалите 18% от земята с губещо и западащо земеделие.

За решаване на тези проблеми в стратегията се предвижда създаване на обединение в камара на всички земеделски производители и представители на хранително-вкусовата промишленост. Общо седем приоритета си поставя стратегията, като един от тях е да се регулира структурата на земеделско производство в България. Интересите на  едрите и средните производители на зърнени и маслодайни култури няма да бъдат засегнати, заяви проф. Станков. Но пред тях ще бъде поставено условието да се ангажират с животновъдство и зеленчукопроизводство.

Стратегията е разработена от 108 специалисти  и предлага решения за всички отрасли на българското селско стопанство, заяви проф. Иван Станков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...