Акценти
Начало / Здравеопазване / Секциото увеличава риска от астма в детска възраст

Секциото увеличава риска от астма в детска възраст

Безплатно изследване на белите дробове утре в Плевен

Статистиката показва, че честотата на астмата се увеличава особено в детска възраст. Това съобщи на пресконференция днес доц. д-р Явор Иванов, началник на Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Д-р Георг Странски” – Плевен. Според последни данни сред възрастните честотата на това заболяване е около 9% за страната, а за нашия регион цифрата е по-висока – между 10 и 11 процента.

Поводът за пресконференцията, в която участваха още доц. д-р Пенка Стефанова – директор на РЗОК – Плевен, Дияна Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма и зам.-кметът Милен Яков е кампанията „Белодробно здраве във всички политики”, която ще се проведе утре в Плевен с подкрепата на Община Плевен.

В рамките на кампанията, утре, 2 август, от 10.00. до 14.00. ч.в Клиниката по пневмология и фтизиатрия ще се проведат безплатни изследвания на белите дробове /спирометрии/ с цел ранна превенция на хроничните белодробни заболявания. Адресът на клиниката е ул. Владимир Вазов“ № 91. Телефонът за предварително записване е 064 886 743.

Подобни изследвания вече са проведени в няколко града в страната и изводът е, че хората не са запознати с тези заболявания, посочи Дияна Хаджиангелова. Затова основна цел на безплатните изследвания е превенция на тази заболявания и повишаване информираността на обществото за тях.

От началото на тази година в област Плевен заради  Хронична обструктивна белодробна  болест (ХОББ) са диспансеризирани 1 442 пациенти над 18 г., а заради астма – 1 815, съобщи доц. д-р Пенка Стефанова. Броят на диспансеризираните деца до 18 години с астма е 779. Доц. Стефанова подчерта, че Здравната каса напълно или частично покрива разходите за лечение на пациентите с астма или ХОББ. От началото на годината 4 000 пациенти с астма и 3 800 – с ХОББ, са получили реимбурсирано лечение.

Астмата е заболяване, което не се лекува, но при правилно поддържащо лечение, засегнатите могат да водят напълно нормален живот, подчерта доц. Явор Иванов. Той обърна внимание на това, че за повишената честота на заболяването сред децата допринася и масовото раждане чрез секцио. Това лишава децата от получаване на имунозащита, която се гарантира при естественото раждане, обясни той.  Сред основните причини за астмата са замърсеният въздух и тютюнопушенето. Той даде интересна статистика, че ако бабата е пушачка, а майката – не, при 30% от децата има вероятност от развитие на астма.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...