Акценти
Начало / Общество / Районният прокурор на Плевен: Законът оневинява продалите гласа си, ако свидетелстват

Районният прокурор на Плевен: Законът оневинява продалите гласа си, ако свидетелстват

МВР Плевен Прокуратура

Българското законодателство оневинява продалите гласа си, ако свидетелстват срещу този, който го е купил. Това стана ясно на провелата се днес среща на представители на Областната дирекция на полицията и Прокуратурата в Плевен с представители на политическите партии в областта и журналисти. Районният прокурор Владимир Николов поясни, че купуването и продаването на гласове е престъпление, но Законът дава привилегията на продалия гласа си да не понесе наказателна отговорност, ако свидетелства срещу купуващия гласове. Тези свидетелски показания са достатъчно основание да бъде повдигнато обвинение на купуващите гласове, не е необходимо да бъдат заловени в момента, в който дават парите, добави той.

Представителите на Областната дирекция на полицията и Прокуратурата в Плевен призоваха политическите партии и гражданите да подават конкретни и доказуеми сигнали за купуване на гласове и други нарушения при предстоящите парламентарни избори на 5 октомври, за да може двете институции да си свършат качествено работата. При предходния вот за представители на България в Европейския парламент Прокуратурата е била залята от десетки сигнали без конкретика, по който не е могло да бъде повдигнато обвинение, даде пример Николов.  Плевенската прокуратура е лидер в страната по успешно реализирани бързи производства при предходните парламентарни избори, стана ясно още на срещата.

Директорът на Областната дирекция на МВР – Плевен Йордан Каменов и началникът на сектор „Криминална полиция” Валери Петков поясниха, че купуването на гласове не се различава от останалите престъпления в НК и е необходимо да бъдат събрани съответните доказателства, за да влезе в съдебна фаза един сигнал. Този род престъпления са описани в Глава 3, Раздел 3 на Наказателния кодекс.

Каменов запозна присъстващите с въпроси, свързани с правомощията на правоохранителните органи и взаимодействието им с цел противодействие срещу евентуални нарушения на политическите права на гражданите и гарантиране свободното упражняване на избирателното право. Бяха дискутирани съвместните действия на всички институции с цел недопускане манипулиране на вота на избирателите. За първи път сигурността на изборите ще гарантира Областен оперативен щаб, предстои подробен инструктаж на служителите на полицията за нормалното протичане на изборите. Изготвен е и план с конкретни мероприятия, гарантиращи правото на гражданите свободно да упражнят своя вот.

Освен на телефон 112, сигнали за нарушения около нормалното протичане на изборния процес ще могат да бъдат подавани и на открита телефонна линия при МВР, която ще заработи след седмица. Дежурно звено в плевенската Окръжна прокуратура също ще приема сигнали за нарушения.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...