Акценти
Начало / Общество / Работна група ще издирва гробовете на загиналите плевенчани при Дойран

Работна група ще издирва гробовете на загиналите плевенчани при Дойран

Дойран
Дойран

Работна група ще издири гробовете на загиналите герои от Девета пехотна плевенска дивизия в битката при Дойран по време на Първата световна война. Тя ще оцени състоянието им и ще информира Общинския съвет в Плевен какви средства са необходими за възстановяване на войнишкото гробище. Това реши на вчерашното си заседание местният парламент. Работната група ще бъде водена от председателя на старейшините Дарин Ангелов, в състава й са включени още проф. Константин Мутафчиев, Красимир Атанасов от ЗС „Александър Стамболийски“, който е вносител на предложението, военният лекар Красимир Трифонов и експертът от Регионалния инспекторат по образованието Цветомира Добрева. В начинанието ще участват и представители на общинските фирми „Инжстрой“ и „Паркстрой“, които трябва да преценят в какво състояние са гробовете и да изготвят количествено-стойностни сметки за тяхното възстановяване.

Нужните средства ще бъдат заложени в изготвянето на бюджета за следващата година, информира Ангелов. Предвижда се и организирането на фоондонабирателна кампания за реализиране на инициативата.

През 2015 година се навършват 100 години от участието а Девета пехотна плевенска дивизия в Първата световна война (1915-1918 г). В тази война плевенчани се бият от първия до последния ден в редиците на Българската армия по бойните полета на територията на днешните Сърбия и Македония, посочва Красимир Атанасов.

Дивизията влиза в състава на Първа армия и на 1.10.1915 година атакува сръбските войски, отбраняващи прохода „Свети Никола“, а на 4 ноември овладява Нишкия укрепен пункт. По време на Косовската операция (10 ноември-4 декември 1915 г) заедно с 6-та дивизия проникват към Прищина. В последствие Девета пехотна плевенска дивизия отбранява Дойранската позиция до края на войната. Под командването на ген. Владимир Вазов плевенчани показват силата на българския боен дух, като разгромяват четири английски и две гръцки дивизии.

В продължение на близо две години нашите деди превръщат този край в българска земя, като обработван нивите и се грижат за местното население. „Днес ние, техните потомци, сме задължени да се погрижим за гробовете на тези 20 офицери и 498 войника, които останаха там завинаги“, посочва Красимир Атанасов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...