Акценти
Начало / Общество / Първото дете по проекта “И аз имам семейство” от днес е при приемните си родители

Първото дете по проекта “И аз имам семейство” от днес е при приемните си родители

4-месечната Мирослава от “Дом майка и дете” от днес вече е част от живота на плевенско семейство, които стават нейни приемни родители. 65-годишната Екатерина и съпругът й станаха част от проекта на Община Плевен “И аз имам семейство”, по който от стартирането му до момента са утвърдени нови 23 приемни семейства.

Екатерина разказа пред журналисти, че и двамата със съпруга й са от фамилии с по шест деца, самите те са отгледали пет. Те обаче пораснали и се пръснали. В момента гледат 8-годишната си внучка Радослава, която беше и най-нетърпелива и настоятелна да вземат най-накрая бебето. “Ще уча Мирослава да говори, да пълзи, да пее песнички, ще се грижа за нея като за свое дете. Защото всяко малко същество има нужда да е обичано, да му се отделя специално внимание, което ако е в дом, няма как да стане. А и не сме чак толкова стари, можем да отгледаме едно дете и да сме му семейство”, обяснява решението си Катя.

Тя последвала примера на сестра си – останала вдовица и с вече големи деца, жената чула и решила да стане приемен родител. Радостта и усещането да е полезна я накарали да кандидатства отново и сега чака да й поверят второ детенце.

Иначе Екатерина не се притеснява ни най-малко от коментари на близки и познати – дори напротив. Всички съседи във входа чакат днес появата на 4-месечното бебе, да видят как Катя ще се справя и ако решат – и те също да вземат за отглеждане дете.

За да улеснят първия месец от престоя на Мирослава в новото й семейство, от дирекция “Социално подпомагане” Плевен, с помощта на зам.-председателя на Общинския съвет Петя Василева, събират пари и купуват памперси, адаптирано мляко и аксесоари за бебето. Така днес, в тържествена обстановка и в присъствието на журналисти, Екатерина получи заповедта за настаняване на Мирослава, както и дарението. “Стараем се да помагаме на приемните родители с всичко необходимо, искаме да ги подсигурим поне в първия месец от отглеждането на детето, докато дойде еднократната помощ и получат средства. А и социалната грижа не трябва да е само на хартия”, сподели директорът на Регионална дирекция “Социално подпомагане” Плевен Вацка Хорозова.

Според думите й, проектът се реализира в Плевен много добре – има вече нови утвърдени приемни семейства, има и кандидати за такива. Само два са отказите до момента. От Регионалната дирекция са преценили, че кандидатстващи за приемни родители, които също имали малки деца, имат твърде комерсиален мотив за подаване на молби за приемна грижа.

Добрата новина е, че други две от одобрените семейства пък са изявили желание да се грижат за деца с увреждания. Така че предстои момиченца на 4 и на 5 години да бъдат настанени. 8-годишно дете също ще отиде при приемните си родители, което вече показва тенденция да се взимат за отглеждане и по-големи малчугани, не само бебета.

На първата снимка: 8-годишната Радослава обяснява как като кака ще помага в грижите за новия член на семейството

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...