Акценти
Начало / Общество / Притеснителни данни за насилието над жени представиха неправителствени организации в Плевен

Притеснителни данни за насилието над жени представиха неправителствени организации в Плевен

35% от опитите за убийства на жени и извършването на такива в страната са от бивши и настоящи партньори на жертвите. Това сочи статистика за периода от 2012 до 2014 година, която бе представена днес в рамките на Четвъртата национална конференция, свързана с насилието над жени и деца. Срещата бе организирана от Сдружение „Център Отворена врата“ и Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола“ и тази година темата за дискусии е „Да дадем своя глас срещу насилието“.
Представители на неправителствени организации от Силистра, София, Бургас и Варна, както и на местната Прокуратура и ОДМВР – Плевен, се запознаха със статистиката и най-наболелите проблеми по темата. Според данните една от всеки три жени в Европа е ставала жертва на насилие, било то физическо, психическо или сексуално. 22% от жените в Европа пък са ставали жертва на насилие от страна на своя партньор. За България стойността на този процент е по-висок, като той достига 29%. Статистиката сочи, че през изминалата година има регистрирани близо 150 случая на изнасилване, което не е никак малък брой, предвид че често не се съобщава за подобни прояви на насилие и жертвите премълчават случилото се. Геновева Тишева от Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола“ допълни, че 35% от всички престъпления срещу жени през изминалата година, са били на насилие.
Изхождайки от тези притеснителни данни, представителите на неправителствените организации настояха за ратифициране н Конвенция 210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, позната още и като Истанбулска конвенция. Много от държавите в Европа вече са ратифицирали конвенцията, но в България дори не са предприети мерки това да се случи. Златка Мачева, представител на Сдружение „Център Отворена врата“, поясни, че действащия в момента закон за домашното насилие е наистина работещ, но има още неща, които могат да бъдат коригирани. Необходимо е и да се говори повече по темата, тъй като все още много какво да се направи по въпроса.
За изминалата година над 2200 жертви са потърсили помощ от Алианса, а в кризисните центрове са настанени други 2333 потърпевши. Броят на заведените дела за домашно насилие през изминалата година пък е бил 374. За съжаление няма възможност всички потърсили помощ, да бъдат настанени в центровете, тъй като имат ограничен капацитет.

Владимир Николов

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...