Акценти
Начало / Общество / По-добра инфраструктура и повишаване на културата на пътя – основни предпоставки за намаляване на пътните произшествия

По-добра инфраструктура и повишаване на културата на пътя – основни предпоставки за намаляване на пътните произшествия

За периода 2008 – 2011 г. при катастрофи по пътищата на област Плевен са загинали 132 граждани, а 1 067 са останали с трайни увреждания. Основна причина за регистрираните пътни инциденти е превишена и несъобразена скорост, като в резултат на това са загинали 76 човека, а ранените са 674. Тази статистика беше съобщена на срещата, която се проведе днес в Плевен по повод Четвъртия европейски ден за пътна безопасност. В срещата, преминала под мото на европейския ден „Активно участие на младежите в безопасността на пътищата”, участваха активисти на Младежкия градски парламент и представители на местната власт, държавни институции и неправителствени организации.

Форумът беше открит от областния управител Иван Новкиришки, който подчерта, че осигуряването на безопасността на движението по пътищата е сред приоритетите на областната администрация, която е разработила Стратегия за подобряване на движението по пътищата в област Плевен за периода 2012-2015 г. „Областната стратегия е рамков документ, който задава насоките на регионалната политика за подобряване условията за движение по пътищата и намаляване на жертвите при пътнотранспортни произшествия” обясни Теменужка Василева от областната администрация. Тя представи основните акценти в рамковия документ. Негова основна цел е намаляване на последствията от пътнотранспортни произшествия на територията на областта, като в края на 2015 г. броят на загиналите при катастрофи не трябва да надвишава 25, което е намаляване на смъртността от пътни произшествия с 25% спрямо 2011 г. Друга цел е с 10% да намалее броят на тежко ранените при катастрофи, като през 2015 г. техният брой не трябва да надвишава 83, при 92 през 2011 г.

За постигането на тази основна цел е необходимо активизирането на компетентните институции, на неправителствените организации и гражданското общество от една страна за осигуряване на безопасността на движението, от друга страна – за повишаване на образованието и уменията на участниците в движението, подчерта Теменужка Василева. Важен момент е също ремонтът на пътищата, за да се отстранят причините за концентрация на пътни произшествия в определени пътни участъци.

Началникът на Регионалния инспекторат на образованието – Албена Тотева, информира участниците в срещата, че във всички училища от региона е разпространен филма „Млада Европа”, чиято цел е възпитаване на младите хора в европейски модел на поведение на пътя. Филмът е предоставен от Министерството на образованието с подкрепата на Министерството на транспорта. В отговор на основната цел на стратегията за повишаване на образованието и уменията на участниците на движението са и курсовете за усъвършенстване на учителите, които се провеждат всяка година. Тяхната цел е да се повиши подготовката на учителите в посока безопасност на движението, за да работят те още по-целенасочено с учениците за предотвратяване на неприятни инциденти на пътя, подчерта Албена Тотева. Тя допълни още, че благодарение на Община Плевен в детските градини се създават специални площадки, на които и най-малките деца се обучават в реална обстанока в безопасно поведение на пътя.

Зам.-кметът Антон Босилков допълни, че Община Плевен предвижда изграждане на още 9.5 км велоалеи, които да свържат основните части на града с парк Кайлъка, което ще осигури по-голяма безопасност за всички участници в движението. Общината реализира амбициозна програма за подобряване на пътната инфраструктура, като основна предпоставка за намаляване на пътните инциденти, подчерта инж. Босилков.

В срещата участваха още представители на Пътно управление – Плевен, Пътна полиция, Регионална здравна инспекция.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...