Начало / Здравеопазване / Плевенски ортопеди дадоха шанс за по-добър живот на пациент, претърпял травма преди 21 години
rpt

Плевенски ортопеди дадоха шанс за по-добър живот на пациент, претърпял травма преди 21 години

70-годишен пациент с тежка конквасация (смачкване) на левия крайник в областта на коляното и бедрото, има шанс да води нормален и пълноценен начин на живот – без болка, 21 години след претърпян тежък пътнотранспортен инцидент. Това стана възможно след операция чрез навигационно ендопротезиране, извършена от екипа на Клиниката по ортопедия и травматология с началник проф. Аспарух Аспарухов, на високотехнологичната „Сърце и Мозък” – Плевен.

„Уникалното при този случай е, че след тежката травма кракът на пациента беше зараснал в компрометирана позиция. След продължително лечение крайникът е съхранен със скъсяване от 8 см., като това скъсяване е и относително поради деформацията при зарастването. В крайна сметка пациентът има крайник, с който може да ходи, но екстремното скъсяване има своите неблагоприятни последствия – изкривяване и болка в гръбначния стълб, ограничена подвижност на крака. На практика той използваше крака си щадящо, като вид опора. Движел се е самостоятелно, но през всичките тези години движението е било придружено от болка. Новите възможности в медицината и конкретно навигационното ендопротезиране дадоха възможност 21 години след инцидента този пациент да предприеме стъпка за трайно решаване на своя здравословен проблем, като избра да се довери на екипа ни“, обясни детайли по случая проф. Аспарухов.

Поради тежките деформации в мястото на счупването в случая не е имало възможност да бъде приложена стандартна интрамедуларна система за насочване и определяне позицията на импланта. Рентгеновите снимки ясно показват осите на натоварване на крайника и екипът на проф. Аспарухов взема единственото възможно решение – операция чрез навигационно ендопротезиране. „Предимството на тази технология е, че с помощта на навигацията имплантите се поставят в оптималната за всеки пациент позиция, съобразно неговата анатомия. Методът гарантира дългосрочна преживяемост на ставата. Вече имах възможност да кажа, че в световен мащаб, с навлизане на роботизираната и компютризирана хирургия, навигационното ендопротезиране отдавна измести класическите оперативни техники. В болници ,Сърце и Мозък’ в Плевен и Бургас разполагаме с новата технология от близо година, имаме и отлично подготвени екипи, специализирали в Германия. Това позволява рутинно прилагане на иновативния подход, който е в пъти по-щадящ за пациентите“, коментира проф. Аспарухов. Той сподели, че за пореден път той и колегите му са изключително доволни, защото виждат на практика как новата технология дава възможност за решаване на трудни пациентски случаи.

Оперираният 70-годишен пациент е изправен на крака само няколко часа след интервенцията. Самият той споделя, че се чувства щастлив, защото вече може да движи крака си без болка.

Прилагането на навигационно ендопротезиране зависи изцяло от тежестта на деформация при всеки отделен случай, като преценката за това се прави от лекарския екип. Операцията се покрива напълно от Здравната каса за всички здравноосигурени пациенти.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...